2020. február 27. csütörtök Ákos, Bátor

Hírek - Élelmiszer

Árthat a gyermekeknek a túl sok színezék az ananászban

A megengedett határérték háromszorosát meghaladó mennyiségű narancssárga színezéket mért a cseh hatóság a Thaiföldről származó, mangó ízesítésű kandírozott ananász szeletben. A termékből Magyarországra is érkezett. A túl sok színezék gyermekeknél hiperaktivitást válthat ki és allergiás reakciókat is okozhat.
 
 

Az Európai Unió úgynevezett gyorsriasztási rendszerében értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arról, hogy a határérték háromszorosát mutatták ki a cseh hatóságok a narancssárga - S (E110) jelű - színezékből thaiföldi kandírozott ananászban. A termékből Csehország mellett Szlovákiába és Magyarországra is érkezett 

Az élelmiszer-adalékanyagokról szóló uniós rendelet szerint e színezékből a maximálisan megengedett mennyiség kandírozott gyümölcsökben és zöldségekben 10 mg/kg, ezzel szemben a cseh hatóság 35,1 mg/kg-ot mért. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) az S (E110) színezékre 4 mg/testtömegkilogramm/nap ajánlott napi bevitelt határozott meg.

A színezékek kis mennyiségben biztonságosan fogyaszthatók, de egyes kutatások szerint nagyobb mennyiségben gyermekeknél hiperaktivitást okozhat, illetve allergiás reakciókat is kiválthat. Ezért az Európai Unióban kötelező figyelmeztető feliratot („a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat") tenni minden olyan élelmiszerre, amely ilyen színezékeket tartalmaz.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

    Agrometeorológia

    IDŐJÁRÁSA
    Agrárszektor hírlevél
    Ne maradjon le a friss hírekről!
    Iratkozzon fel hírlevelünkre
    és járjon mindenki előtt.

    A szakértő szemével

    Támogató:

    Agrárium 2020 Konferencia

    Az agrárium jelen és jövője

    Itt keressen minket
    © 2017. Agrárszektor.hu