Aszály: Jó lesz a hazai szőlő és a bor ára is

agrarszektor.hu
A tavalyinál magasabb borszőlő árakra számít idén az Agrárminisztérium - közölte a mezőgazdaságért felelős államtitkár. Feldman Zsolt hozzáette Európa nagy szőlőtermő vidékein az előzetesen vártnál alacsonyabb lehet a szőlőtermés, ezért drágul a bor alapanyaga.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Európai Unióban átlagos, de az előzetesen vártnál alacsonyabb lehet a szőlőtermés - közölte Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár borpiaci elemzésekre hivatkozva. A gyenge termést a Nyugat-Európában tapasztalt igen forró nyári időjárás indokolja. Ez önmagában is borár-emelést indokolna, de továbbra is érezteti hatását a tavalyi alacsony franciaországi, olaszországi és spanyolországi termés, így aztán a tömegborok magas ára várhatóan ezután is fennmarad. E tényezők alátámasztják a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által, július végén kiadott szőlőár-prognózisokat is.

Az Agrárminisztérium célja a szőlő-bor ágazat jövedelmezőségének növelése - tette hozzá Feldman Zsolt. Ennek feltételei, a korszerűbb technológiájú ültetvények, a termelők és feldolgozók közötti jó koordináció valamint a nagyobb hozzáadott értékű termék előállítása. E célok eléréséhez az agrárkormányzat az elmúlt két évben 40 milliárd forintos keretösszeggel támogatta a borászati üzemek korszerűsítését a Vidékfejlesztési Programból. További, összesen mintegy 18,5 milliárd forint áll rendelkezésre a szőlőültetvények szerkezet-átalakítására, valamint új ültetvények létesítésére.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?