Ausztriába menekülnek a magyarok a szőlőkből: ennyit kereshetnek a határon túl

agrarszektor.hu
Kevés a munkaerő a Soproni borvidéken, a tavalyi alacsony árak miatt pedig sok kisebb gazda már bele sem kezd a metszési munkákba. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az osztrák szőlőkben akár hat eurót is megadnak a jó munkaerőnek, a magyar gazdák azonban nem tudnak ezzel versenyezni. Jelenleg a metszés jelenti az idénymunkát a borvidéken, fontos azonban, hogy időben elkezdődjön a munka, és rügyfakadásra végezzenek vele a gazdák.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Aki teheti, már metszi a szőlőt, az időjárás ugyanis pont ideális a munka elvégzéséhez - írja a www.kisalfold.hu. A Soproni borvidéken már a metszés felével végeztek, a munkákat azonban nagy mértékben befolyásolja, hogy van-e elég segítsége a gazdáknak, illetve mekkora területen kell elvégezni az idénymunkát. Akinek sok szőlője van, az kénytelen korán kezdeni a munkát, hogy a végére érjen, egyre nehezebb ugyanis megfizetni a segítőket. Az ideális az lenne, ha a metszés nem sokkal rügyfakadás előtt történne, ez azonban fizikailag lehetetlen. Kevés a munkaerő, a magyar gazdák pedig nem tudnak versenyezni azzal, hogy az osztrák szőlőkben öt-hat eurót is megadnak a jó munkaerőnek. Ez azt eredményezni, hogy egyre kevesebben dolgoznak a szőlőkben, emiatt pedig sokkal hosszabb ideig tart a metszési munkák elvégzése - mondta Taschner István, a Soproni Hegyközség elnöke.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Tavaly a minőség szempontjából a kékfrankos volt a nagy nyertes a Soproni borvidéken - tette hozzá az elnök. A szőlő felvásárlói ára azonban olyan alacsonyra zuhant, hogy a kisgazdák közül sokan már neki sem állnak a munkának. Vannak olyan régiók a borvidéken ahol alig akad művelt ültetvény, ugyanakkor a hegyközség hirdetőtábláján jelenleg is találni ötven eladó szőlőt. A nagyobb, erősebb gazdák sem vásárolnak, mert nem éri meg nekik a művelés a távolságok miatt, így viszont folyamatosan csökken a borvidék nagysága. A szakember szerint sok problémára megoldást jelentene, ha termelői közösségek alakulnának.

Címlap kép: MTI Fotó: Varga György

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?