2022. június 29. szerda Péter, Pál

Hírek - Élelmiszer

Az almapiacot is elérte az orosz-ukrán háború: komoly gondok akadtak a szállításban

Az orosz-ukrán háború kitörésekor leállt az Oroszországba irányuló szerb almaexport. A fennakadást néhány napon belül megoldották, a szállítás kerülő útvonalon folytatódik. A szerb almaágazat jelentős mértékben függ az orosz feldolgozóipartól.
 
 

Az Ukrajna elleni hadműveletek hírére néhány napra leállt az Oroszországba irányuló szerb almaexport, ám március 1-jétől ismét megindult a szállítás. A szerb alma kerülő útvonalon, Belaruszon keresztül jut el a rendeltetési helyére – olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

Szerbia teljes, évi 175 ezer tonnás almakivitelének csaknem 75%-át, több mint 130 ezer tonnát adja el az oroszoknak, így az ágazat mértékben függ Oroszországtól. A szállítmányok célba juttatására végül utat találó szerb exportőrök fizetési nehézségekről, csúszásokról is beszámoltak, mivel közben az oroszokat kizárták a SWIFT bankrendszerből. Belarusz mellett Szerbia a másik európai ország, amely nem léptetett életbe szankciókat Oroszországgal szemben az ukrajnai invázió miatt, illetve kimaradt a 2014-es embargóból is.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben