Az aszály miatt idén túl kicsik a halloweeni tökök

agrarszektor.hu
Kisebbek lesznek idén a lámpásként használt Halloween-tökök Nagy-Britanniában a forró, csapadékhiányos nyár miatt. Ahol viszont öntözőrendszereket telepítettek, ott nagy méretű tökök teremtek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Komoly hiány van idén a megfelelő méretű faragni való és lámpásként használt sütőtökökból Nagy-Britanniában. A kellően nagy méretű hagyományos fajták hiánya a térségben idén nyáron tomboló aszályra és szárazságra vezethető vissza. A probléma Nagy-Britanni középső részén a legnagyobb, a keleten gazdálkodó termelőknél viszont sokkal jobb a helyzet. Ennek az az oka, hogy itt nagyobb területen használnak öntözőrendszereket, így a vízutánpótlást meg tiudják oldani a csapadékmentes időszakban is. 

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!

Az aszály következménye, hogy a brit szupermarketek Halloween-tök választéka is jóval kisebb a szokásosnál. A sütőtöknek rengeteg vízre van szüksége a növekedési időszakban, és egy nagyobb növényakár több tíznégyzetméternyi területet is képes lefedni a termesztési szezon végére, de idén nyáron nagyon kevés csapadékot kapott ehhez. 

A szakirodalom szerint Írországban kezdtek el először Halloweenre töklámpásokat készíteni. A 19.században még fehérrépával helyettesítették a tököket, amelyekbe később groteszk arcokat faragtak a minél ijesztőbb látvány érdekében. Egy időben azt gondolták, hogy a lámpások elriasztják a gonosz szellemeket, ezért sokan az ablakpárkányon tartották a tököket, hogy távoltartsák az ártónak tartott lényeket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?