Az egész Egyesült Királyságot meghódította ez a magyar szőlőfajta: mindenki imádja

Az egész Egyesült Királyságot meghódította ez a magyar szőlőfajta: mindenki imádja

agrarszektor.hu
Londonban és Edinburgh-ban is megrendezték a magyar furmint fesztiválját. Az Egyesült Királyságban negyedik alkalommal szervezett furmint bemutató két helyszínét és az ott tartott három mesterkurzust a nagy érdeklődés indokolta.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Agrármarketing Centrum és a Wines of Hungary UK kommunikációs ügynökség közös szervezésében megvalósult Furmint February borkóstolókkal egybekötött üzletfejlesztési találkozók középpontjában a magyar zászlóshajónak számító furmint állt - írja közleményében az AMC. A rendezvény célja, hogy növelje a szőlő- és borfajta ismertségét a brit szakma és a nagyközönség körében.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A furmint az utóbbi években sokoldalúsága és minősége miatt szerzett hírnevet az édes és száraz borok, valamint a pezsgők műfajában is. A rendezvényen 35 borászat mutatta be kiemelkedő tételeit mesterkurzusok és sétálókóstolók keretében mintegy négyszáz vendégnek a Tokaji, Balatoni és Felső-Magyarország borrégiókból. A mesterkurzusok előadói között volt a magyar borokat szerető és értő Rose Murray Brown Master of Wine és Caroline Gilby Master of Wine, valamint Szentkirályi Orsolya bor- és pezsgőszakértő, a résztvevők között pedig a brit gasztronómia és borszakma kiválóságai, Jancis Robinson, Oz Clarke, valamint head sommelier-k, beszerzők, importőrök is helyet kaptak.

A furmintról
A furmint jellegzetes magyar fajta és a legjobban aszúsodó magyar szőlő. Jelenlegi termőterülete több mint 3600 ha, ennek nagy része Tokaj-Hegyalján, 1%-a pedig Somlón található. Fürtje középnagy, laza, hengeres, bora általában magas savtartalmú, de gondos szőlészeti munka mellett savai elegánsak. Jó cukorgyűjtő képessége miatt a szárazon iskolázott furmint is magas alkoholtartalmú bort ad. Illata határozott és kisebb koncentrációnál is fajtajelleges. Benne nagyon gyakran körte, birs és szegfűszeg keveredik. Az éretten szüretelt szőlőből készült furmint szárazon és édes borként is elegáns, nagytestű, különleges minőséget adhat. Fiatalon a késői szüretelésű furmintok illatvilágát sokszor a botritisz határozza meg, benne sok citrusféle, narancshéj, szerecsendió virág és az elmaradhatatlan körte, birs illatával. Az aszúboroknál a botritiszes jelleg kevésbé érvényesül. Itt a körte és kajszibarack mellett méz, akácvirág, amerikai hordóban érett boroknál gesztenye, őszibarack, ananász jelentik a fő íz-irányokat. Egyes termőhelyeken kifejezetten kapros jellegű illat- és ízjegyekkel születnek a borok. A mikrooxidáció a borok érésével jelentős szín-, illat- és ízbeli árnyalatváltozást okoz. Mélyebb, barnás tónusok jelentkeznek illatban is (pl. dió, mogyoró, gesztenye, törökméz, még később csokoládé, dohány, kávé, cédrus és szantálfa). Nagyságát valójában ízbeli tisztasága és a sav- és cukortartalom egyensúlya adja.

A Furmint February rendezvény a bárokat, éttermeket és kereskedőket arra ösztönzi, hogy állítsák a promóciós időszakban, május közepéig a furmintot a figyelem középpontjába, ösztönözzék a vásárlókat a borok kipróbálására, Magyarország megismerésére. A megnövekedett listázást és a promóciós tevékenységeket felmutatók háromnapos, három fős tokaji utazáson vehetnek részt.

A két londoni mesterkurzus mellett idén először Edinburgh-ban is megszervezték a Furmint February-t, amely még több borrajongó számára tette lehetővé a furminttal való megismerkedést. Mindkét helyszínen lenyűgöző történelemi épületekben, modern technikai feltételekkel zajlott a rendezvény, így a kiállítók számára minden lehetőség adott volt ahhoz, hogy a meghívott szakmai látogatókkal új kapcsoltatokat építhessenek, és a fogyasztókkal megismertessék a borokat, pezsgőket, illetve elmélyíthessék a brit közönség furminttal kapcsolatos tudását.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03