2020. április 1. szerda Hugó

Hírek - Élelmiszer

Az eperben volt legtöbbször vegyszer - Nyugtatják a fogyasztókat

A földieprekben találtak leggyakrabban növényvédőszer-maradványokat - derül ki az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal(EFSA) vizsgálataiból. Összesen 81 ezer mintát ellenőriztek, amelynek 45 százalékában találtak vegyszereket, de határértéket meghaladó szintet csak a minták 1,5 százalékában mértek. A hivatal szerint a fogyasztók nincsenek veszélyben, míg egyes szakértők máris újabb vizsgálatokat sürgetnek.
 
 

A legnagyobb arányban, mintegy 2,5 százalékban a különféle eprekben mutatott ki szermaradványokat az EFSA - idézte a hivatal közleményét a Reuters. Mivel  az eper érzékeny a megbetegedésekre, termesztésekor gyakran használnak különféle növényvédő szereket. A vegyszerek alkalmazását ellenző nemzetközi Növényvédőszer Akcióhálózat (PAN) szerint minden nyolc doboz eper közül egy tartalmaz növényvédőszereket, és a kiszerelésekben esetenként akár hat különböző maradvány is kimutatható. 

Az EFSA összesen 685 vegyszerszármazékot vizsgált meg a 27 uniós tagországban, illetve Norvégiában és Izlandon 2013-ban. A 81 ezer ellenőrzött minta mintegy 55 százalékában nem mutattak ki növényvédő szereket, míg 45 százalékukban találtak maradványokat. A vegyszerek mennyisége ugyanakkor az utóbbiak csupán 1,5 százalékában haladta meg az előírt határértéket.

A kimutatott származékok többsége gombaölő szer volt, amelyek köztudottan rákkeltő hatásúak, ezért a PAN újabb vizsgálatokat kér. Martin Dermine, a szervezet európai képviselője szerint az európai élelmiszerek növényvédőszer szennyezettsége egészségtelenül magas, és az elmúlt években nem történtek meg a szükséges változtatások. Az EFSA viszont úgy véli, hogy az európai állampolgárok nincsenek veszélyben, mivel nagyon alacsony annak a kockázata, hogy a táplálékon keresztül a szervezetbe jutó növényvédőszerek mértéke elérje az egészségre káros szintet. Ezért valószínűtlen, hogy a fogyasztók egészségére hosszú távú hatással lennének ezek az élelmiszerek.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu