2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Élelmiszer

Az idén meggyhatalommá válunk az Európai Unióban

Átveheti az idén az első helyet a magyar meggy az uniós piacon. A májusi fagyok ugyanis a legnagyobb konkurensnek számító lengyel termelőknél is komoly károkat okoztak.
 
 

Legnagyobb konkurensünk, Lengyelország meggytermelői számára is kedvezőtlen volt a tavaszi időjárás, mivel május 9-10-én kemény fagyok érték az éppen virágzásban lévő állományokat - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből. Magyarország az Európai Unió (EU) meggytermelésében Lengyelország mögött általában a második helyen áll. Az idén azonban becslések szerint a lengyel kiesés mértéke akár 70-75 százalékos is lehet, emiatt idén először Magyarország a meggy termésmennyiségében átveheti az első helyet az uniós piacon.

Az idei tavasz nem volt problémamentes nálunk sem a meggy szempontjából, mert a termőterületek egy részét érintették a tavaszi, virágzáskori fagyok. A fagyok foltszerű megjelenése miatt a kamara szerint a terméskiesés mértéke 20 százalék körüli lehet majd. 

Magyarországon 14-15 ezer hektáron termesztenek meggyet, az éves meggytermés pedig évjárati hatásoktól függően 60-90 ezer tonna között ingadozik. A legnagyobb területen Érdi bőtermő, Újfehértói fürtös, Debreceni bőtermő és Kántorjánosi fajtákat termesztenek. A belföldi meggyfogyasztás 15 ezer tonnára tehető. Az elmúlt néhány évben erősödött a frisspiaci fogyasztás, ám továbbra is a meggybefőtt a legkedveltebb a vásárlók körében.

A megtermelt meggy jelentős része, körülbelül 80 százaléka exportra kerül. A kivitelből a friss meggy 20-25 ezer, a meggybefőtt 38-45 ezer, a fagyasztott meggy 4-6 ezer tonnát tesz ki. Legjelentősebb célpiacunk Németország. Az uniós meggybefőtt-kereskedelemben Magyarország vezető szerepet tölt be, az ellátás 44 százalékát adva.
Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben