2021. január 24. vasárnap Timót

Hírek - Élelmiszer

Az Ormánság felemelkedését célozza az Ős-Dráva mintaprogram

A hátrányos helyzetű dél-baranyai Ormánságban élőknek - mintegy 15 ezer embernek - teremthet kedvező gazdasági környezetet a most induló Ős-Dráva program, amelynek keretében elsőként bekapcsolnak a folyó áramvonalába négy mellékágat, egyúttal helyreállítják a ma még kőgáttal elzárt élőhelyeket.
 
 

Tiffán Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője a kivitelezés megkezdéséről szombaton Drávatamásiban, a Dráva egyik mellékágánál tartott sajtótájékoztatót.

Az Ős-Dráva Program többéves előkészítő munka után 2011-ben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium koordinálásában az Új Széchenyi Terv egyik kiemelt nemzeti programja lett - mondta a 45 ezer hektárt és 36 települést érintő hazai mintaprogram megvalósításáért felelős politikus. Hozzátette: célja, hogy lehetőséget teremtsenek a foglalkoztatás bővülésére, az ökoturizmus, a horgászat, a mezőgazdaság fellendülésére, a térség sajátos kulturális értékeinek bemutatására.

Tiffán Zsolt tájékoztatása szerint az Európai Unió támogatásával mintegy 25 milliárd forintból megvalósuló mintaprogram számos egymásra épülő fejlesztési lépésből áll, és a tervek alapján legalább tíz évre ad feladatot, egyúttal munkát az ország egyik legszegényebb, tőkehiányos térségében.

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón kiemelte és követendő példának nevezte a program összetettségét, egymásra épülését. Egyes elemeinek kidolgozásában a program támogatójaként a Vidékfejlesztési Minisztérium is részt kíván venni - tette hozzá.

Az államtitkár példaként megemlítette: a napokban született döntés arról, hogy a szaktárca a kiemelt programok között első körben a Herbária programot támogatja, amely a gyógynövénytermesztésre kínál lehetőséget. Jelezte továbbá, hogy hamarosan megszületnek azok a pályázati kiírások is, amelyek - kapcsolódva az Ős-Dráva programhoz - a kis élelmiszer-ipari feldolgozóüzemek, vágópontok, helyi piacok létesítéséhez nyújthatnak támogatást. Emellett lehetőséget látnak arra - mondta az államtitkár -, hogy az Ős-Dráva program megvalósítása érdekében harmonizálják a vidékfejlesztési támogatásokat és a strukturális alapokat, modellként szolgálva ezzel az ország más térségeinek.


Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu