Bárhol és bárkire lecsaphat a halkommandó

agrarszektor.hu
Augusztus óta aktívan működik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 10 fős állami halászati őri szolgálata (ÁHSZ). Az országos illetékességgel bíró speciális egység tagjai nemcsak vízparton, hanem vendéglátóhelyeken és kereskedelmi egységekben is vizsgálhatják a halak, haltermékek eredetét. Az ÁHSZ eddig 81 halboltban és vendéglátóhelyen végzett ellenőrzést és 35 esetben szabálytalanságot is találtak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az ÁHSZ szakirányú felsőfokú végzettségű, rendészeti és halászati őri vizsgával rendelkező szakemberekből áll - közölte a Nébih. A halászati őrök az ország teljes területén ellenőrizhetnek és - a halászati őrök jogosítványain túl - megilleti őket a halgazdálkodási felügyelők hatáskörei is. Ezáltal nem csak a halgazdálkodási vízparton járhatnak el, hanem a halak, illetve adott haltételek származását a teljes élelmiszerláncon - "víztől az asztalig" - nyomon követhetik.

Az elmúlt négy hónapban 81 halboltban, valamint halból készült ételeket árusító vendéglátóhelyen tartottak ellenőrzést a szakemberek. Az ellenőrzött létesítményeknél 35 esetben találtak szabálytalanságot és több alkalommal kellett halat, illetve haltermékeket megsemmisíttetni mintegy 50 kilogramm mennyiségben.

Az ÁHSZ több alkalommal közös szolgálatot látott el a Dunai- és a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányságokkal. Baranya és Tolna megyékben a területi halgazdálkodási felügyelőkkel, a rendőr és a természetvédelmi hatósággal közösen szervezett akciókban vettek részt. Heves, Nógrád és Pest megyékben pedig a "horgásztavakat" ellenőrizték. Az akciók eredményeként 38 eljárás indult a Nébih-nél, amelyek jelenleg is folyamatban vannak.

A halgazdálkodással összefüggő bejelentéseket a Nébih zöld száma is fogadja, de az egység indulásával a hatóság létrehozott egy külön a jogsértések bejelentésére szolgáló e-mail címet is, az allamihalor@nebih.gov.hu-t. Az ide érkező bejelentéseket a szakemberek megvizsgálják és szükség esetén soron kívül az adott területre irányítják az ÁHSZ-t.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03