2021. április 11. vasárnap Leó, Szaniszló

Hírek - Élelmiszer

Betörünk a hungarikumokkal a híres azeri piacra

Budai szerint komoly esélyünk van rá.
 
 

Magyarországnak komoly esélye van arra, hogy mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket exportáljon Azerbajdzsánba - közölte Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az MTI-vel pénteken.

Budai Gyula Bakuban, a május 22-én megnyílt XX. Jubileumi Azerbajdzsáni Nemzetközi Élelmiszeripari Kiállítás és 8. Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításon vesz részt, s a magyar delegáció vezetőjeként kétoldalú találkozókat folytat magas rangú azeri partnerekkel, a gazdasági- és az agrártárca miniszterhelyetteseivel.

A tárca közlése szerint Budai Gyula biztosította az azeri felet, hogy Magyarország a kifogástalan minőségű, GMO-mentes, hazai és helyi alapanyagokra támaszkodó, fenntartható és exportképes élelmiszer-előállításra fekteti a hangsúlyt.

A közlemény szerint fontos együttműködési terület az állategészségügy, a hús- és tejfeldolgozás, valamint az élelmiszerbiztonság és mezőgazdasági technológia. A VM és háttérintézményei, valamint a hazai felsőoktatási intézmények készek az együttműködésre és a tapasztalatcserére a kutatás-fejlesztés és szakemberképzés terén - közölték.

A tájékoztatás szerint Magyarország az idén először vesz részt a World Food Azerbajdzsánon, amelynek keretében a nemzeti standon 15 magyar cég állítja ki és kóstoltatja termékeit. A megnyitót követően Ilham Aliyev, Azerbajdzsán elnöke és Heydar Asadov, Azerbajdzsán mezőgazdasági minisztere is megtekintette a nemzeti standot. A rendezvényen 35 ország 173 kiállítóval képviselteti magát.

A World Food Azerbajdzsán alkalmával Budai Gyula kétoldalú megbeszélést folytatott Ilham Guliyevvel, Azerbajdzsán mezőgazdasági miniszter-helyettesével és Sahil Babayevvel gazdasági és ipari miniszterhelyettessel. A találkozók során az államtitkár megerősítette Magyarország azon törekvését, amely alapján a jelenlegi 3500 egyedszámú szarvasmarha export 10 ezerre bővüljön. Sahil Babayev gazdasági és ipari miniszterhelyettessel való megbeszélésen Budai Gyula hangsúlyozta a Baku és Budapest közötti közvetlen repülőjárat megtartásának fontosságát.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu