Beütött a cseresznyepara: csúnyán keresztbe tett az időjárás a népszerű gyümölcsnek

Beütött a cseresznyepara: csúnyán keresztbe tett az időjárás a népszerű gyümölcsnek

agrarszektor.hu
A szárazság után érkező eső minden gyümölcstermesztők helyzetét könnyítette meg, a cseresznye például kirepedezik - mondta el az InfoRádiónak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. A gabonafélék számára a mostani esőzés azonban életmentő volt.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Komplex problémával szembesültek az idei év kezdetén a zöldség- és gyümölcstermesztők, miután az aszály és a hideg miatt egyfelől a zöldségnövények fejlődése elhúzódott, míg a gyümölcsök esetében alacsonyra sikeredett a kötődés mértéke, kevés a termés, magyarázta az InfoRádiónak nyilatkozó Csizmadia György, a FruitVeB alelnöke. Ám az aszályt követő csapadékosabb időszak sem jelent mindenki számára enyhülést, miután valahol 2, másutt 60 milliméter esett, olvasható az Infostarton. Csizmadia György úgy fogalmazott, sosem jó az időjárás a mezőgazdászoknak, így például a cseresznyetermesztőknek biztosan nem jött jól a sok eső épp a betakarítás időszakában, hiszen a csapadék miatt most elkezd szétrepedni a gyümölcs.

Más termények esetében, a gyümölcsösökben a cseresznye kivételével, valamint a szántóföldeken és a zöldségnövényeknél nagyon jól jön az eső. Csizmadia György a terméshozamokra kitérve elmondta, hogy miután önmagában is alacsony a kiindulási alap, nem valami fényesek a terméskilátások, amin a csapadékos időjárás tud még valamennyit "menteni", de közepesen gyenge termés várható például cseresznyéből, meggyből és almából is. A kajszibarack esetében "a kocka már el van vetve", hiszen 95%-os fagykárt szenvedett, és az őszibaracknál sem sokkal jobb a helyzet.

A kérdés már csak az, hogy a fákon lévő, nem öntözött ültetvényekben lévő gyümölcsök az esők hatására mennyire fognak megnőni. Ezért kellene még több csapadék, hogy legalább mennyiségben, méretben visszahozzon valamit, tette hozzá Csizmadia György.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?