2020. november 24. kedd Emma

Hírek - Élelmiszer

Bíróság elé kerül az adómentes pálinka

Az EU Bírósága elé idézi Magyarországot az Európai Bizottság a házi pálinkafőzés jövedéki adómentessége miatt. A nemzetgazdasági tárca ragaszkodik a házi pálinkafőzés szabadságához.
 
 

A magyar szabályozás értemében jövedékiadó-mentes a háztartásokban vagy a szeszfőzdékben személyes használatra előállított pálinka évi 50 liter mennyiségig. Az alkoholtartalmú italok jövedéki adóját uniós jogszabály harmonizálja, a belső piaci verseny torzulásainak megelőzése érdekében. Az irányelv alapján Magyarország a szeszfőzdékben előállított, személyes fogyasztásra szánt pálinkára irányadó jövedékiadó-mértéket 50 százalékkal csökkentheti évi 50 liter mennyiségig.
A Magyarország által alkalmazott mentesség tehát meghaladja az uniós szabályozás által megengedett mértéket - hangsúlyozta közleményében az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény. A Nemzetgazdasági Minisztérium a döntést követően jelezte: a kormány nem tervezi a házi pálinkafőzés szabályainak szigorítását. Magyarország kész arra, hogy álláspontját az Európai Bíróság előtt is megvédje. A luxembourgi székhelyű európai bíróság elé utalása az ügynek az utolsó lépés a kötelezettségszegési eljárásban. A brüsszeli bizottság tavaly június 21-én indoklással ellátott véleményt küldött Magyarországnak ebben a kérdésben. Európai Bizottság azért határozott úgy, hogy az ügyet az Európai Unió Bírósága elé terjeszti, mert Magyarország nem vonta vissza a vitatott intézkedéseket.

A brüsszeli testület - amely hivatalból "az uniós jog őrzője", tehát figyelemmel kíséri az EU jogszabályainak érvényesülését a tagállamokban - ezen a napon 151 ilyen vonatkozású határozatot hozott - köztük 15 indoklással ellátott véleményt, valamint 13 keresetet nyújtott be az Európai Unió Bíróságához. Az NGM közleményében kifejtette: a kormány csak azt a jogosultságot biztosítja a magyaroknak, amellyel más uniós államok polgárai is élhetnek. A kormány szerint a vonatkozó magyar szabályozás teljes mértékben megfelel az európai uniós követelményeknek. A pálinkafőzés a történelmi hagyományok alapján kétségkívül a magyarság kulturális örökségének része, így Magyarország más uniós államokhoz hasonlóan biztosítani akarja ezen hagyomány fennmaradását. Részben ezért teremtette meg a kormány - a bérfőzési szeszadó lényegi eltörlésével - a házi pálinkafőzés szabadságát, amely intézkedés hatályban tartásával Magyarország nem kíván többet, mint ami megillet több uniós tagállamot, így például Ausztriát, Németországot, Szlovéniát, Portugáliát is - áll a közleményben.

(MTI)


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 50 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu