Borász belharc Szijjártó volt államtitkára miatt - Lemondott az elnök

agrarszektor.hu
Lemondott Tornai Tamás, a hazai borászok csúcsszervezeteként működő Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke, mert a szervezeten belüli egyes lobbierők megpróbálták bejuttatni a HNT vezetésébe Kohut Balázst, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) volt közigazgatási államtitkárát. A HNT elnöksége végül nem támogatta Kohut alkalmazását, Tornait pedig bizalmi szavazással megerősítette a nemzeti tanács élén, így az elnök maradt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Benyújtotta lemondását Tornai Tamás a HNT közelmúltbeli elnökségi ülésén, mert a szervezeten belüli egyes lobbierők előzetes egyeztetés nélküli kísérletet tettek arra, hogy bejuttassák Kohut Balázst, a Szijjártó Péter vezette KKM nemrég távozott közigazgatási államtitkárát a nemzeti tanács vezetésébe - tudta meg az agrárszektor.hu. Értesüléseink szerint Kohut HNT-s alkalmazását elsősorban Heimann Zoltán szekszárdi borász szorgalmazta.


Tornai Tamás (MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)

Egyes elképzelések szerint a borászati csúcsszervezetként működő HNT vezetésén belül ügyvezetői poszt jött volna létre, amelyet Kohut töltött volna be. Mint ismert, Kohut áprilisban vált meg a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól. Távozását többen összefüggésbe hozták a brókerbotrányos Quaestor-üggyel, ezt azonban a tárca határozottan cáfolta.

Az új ügyvezetői feladatkör az elnöki, illetve a ma is meglévő főtitkári és szakmai igazgatói poszt közé "ékelődött volna", így csökkent volna az elnök hatásköre, aki ma a főtitkár és a szakmai igazgató felett közvetlenül gyakorolja a munkáltatói jogokat. Emellett az ügyvezetőnek ágazati vélemények szerint beleszólása lett volna a HNT kompetenciájába tartozó pénzek felhasználásába is.

Értesüléseink szerint az elnök lemondása után a HNT elnöksége bizalmi szavazást tartott, amelyen egyhangúlag úgy foglalt állást, hogy továbbra is támogatja Tornait a nemzeti tanács élén. Az elnökség a Kohut-ügyet is elvetett, így továbbra is Tornai maradt a HNT elnöke.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?