Borászok figyelem: új szabályok léptek érvénybe

agrarszektor.hu
Új szabályok vonatkoznak a borászati termékek egységes bizonylatolási, nyilvántartási és elszámolási rendjére - tájékoztat a TTG Hungary.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az egyik legfontosabb újdonság, hogy ezen túl belföldi szállítás esetén borszőlőt, szőlőmustot és borászati mellékterméket, valamint - az egyszerűsített adóraktár-engedélyesek esetében - szőlőbort csak borkísérő okmánnyal, vagy az ilyen fuvarozásra meghatározott okmánnyal lehet szállítani.

A dokumentumot az köteles kiállítani, aki a terméket szállítja vagy szállításra átadja. Nem kell viszont borkísérő okmányt kiállítani a szőlőnek a szőlőterületről 70 km-en belüli szállításakor és olyan szőlőbor, szőlőlé esetében sem, amelyet magánháztartások költöztetésénél tárolóedényben helyeznek el és nem értékesítésre szánnak. A tudományos vagy műszaki kísérletre szánt termékek szintén mentesülnek a kötelezettség alól, amennyiben a teljes szállított mennyiség nem haladja meg a 90 litert. Akkor sincs szükség borkísérő okmányra, ha természetes személy az adómentes szőlőborát szállítja, és annak mennyisége szállítójárművenként nem haladja meg a 30 litert. "Bürokráciamentesen" szállítható továbbá a kereskedelmi célú, kizárólag az érintett termék bemutatásának céljára termékfajtánként legfeljebb 4,5 liter mennyiségben természetes vagy jogi személy részére átadott minta is.

A borászati üzemek által szabad forgalomba bocsátott szőlőbor szállítása esetében az értékesítésről kiállított számla borkísérő okmánynak minősül, amennyiben tartalmazza az eladóra és vevőre vonatkozó adatokat, a forgalomba hozatali engedély szerinti termékmegnevezést, valamint a termék űrtartalmát és darabszámát.

Ugyancsak borkísérő okmánynak kell tekinteni az egységes vámáru-nyilatkozatot az Európai Unió külső határán működő vámhatóságtól a vámkezelést végző belterületi vámhatóságig, vagy az EU külső határán működő vámhatóságtól az adóraktárig történő szállítás esetén. A termelői borkimérés keretében a pincéből közvetlenül a végső fogyasztóknak értékesített szőlőborra az egyszerűsített adóraktár engedélyesének az eladás napján, az összesen értékesített mennyiségre egy borkísérő okmányt kell kiállítani, melynek csatolt mellékletében részletezni kell a palackos, a kannás kiszerelésben, továbbá a kóstolásra és elvitelre kimért mennyiségeket. A borkísérő okmány formanyomtatványa a vámhatóságnál szerezhető be, vagy - külön engedély alapján - számítógéppel is előállítható.

Az érintettek pincekönyvet is kötelesek vezetni, melyeket a vámhatóság hitelesít, és róluk nyilvántartást vezet. A természetes személy egyszerűsített adóraktár-engedélyesnek az adómentes szőlőbor fogyasztását a "Termék - előállítás nyilvántartó" lapon, a havonta elfogyasztott mennyiséget összesítve, a hónap utolsó napján kell bejegyeznie. A pincéből közvetlenül végső a fogyasztó részére értékesített szőlőbor mennyiségét a nyilvántartó lapon a borkísérő okmány alapján kell rögzíteni.

A pezsgőt vagy likőrbort előállító borászati üzemnek a szőlőbor-pincekönyvet vagy a számítógépes nyilvántartás engedélyezésére irányuló kérelmet 2011. április 20-áig kell benyújtania a vámhatósághoz hitelesítés, engedélyezés céljából. A pincekönyv hitelesítése és a számítógépes nyilvántartás engedélyezése előtt megkezdett és a termelési naplóban szereplő termék-előállítást nem kell átvezetni a pincekönyvbe. A számítógéppel történő pincekönyvvezetés esetén a rendelet szabályainak legkésőbb 2011. június 30-ig meg kell felelni.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02