Borpancsolás és rendőrségi feljelentés Tokajban

agrarszektor.hu
Hihetetlen szabálytalanságok az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőháznál.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt. előző vezetése alatt előfordult, hogy különböző évjáratú és minőségű borokat szabálytalanul házasítottak. A cégnél elrendelték a teljes borkészlet tételes felülvizsgálatát, amelynek lezárultáig korlátozzák a kiszállításokat is. Egészségügyi vagy élelmiszer-biztonsági kockázat ugyanakkor nem merül fel. Összességében többmilliárdos károkra derült fény, amelyek miatt a mai menedzsment rendőrségi feljelentést is tett.

A Tokaj Kereskedőház Zrt. egy évvel ezelőtt kinevezett új menedzsmentje még korábban komplex belső auditot rendelt el a társaságnál - áll a zrt. közleményében. A folyamat legutóbbi fázisaként az elmúlt hetekben, sor került a borkészlet szúrópróbaszerű ellenőrzésére is. A munka során fény derült arra, hogy a társaság borkészleteiben jelentős lehet azoknak a tételeknek az aránya, amelyek nem mindenben felelnek meg a termékmegjelöléssel kapcsolatos előírásoknak.

Az ellenőrzés megállapította, hogy az előző vezetés idején nem egy esetben előfordulhatott, hogy a különböző évjáratú és minőségű borokat az előírások által nem megengedett módon házasították.Egészségügyi, vagy élelmiszer-biztonsági kockázat ugyanakkor nem merült fel, így később az esetlegesen szabálytalan tételek is forgalomba hozhatóak alacsonyabb minőségi kategóriát jelentő bortípusként.

Az ellenőrzés alapján a Tokaj Kereskedőház vezetése a borkészletek teljes, tételes felülvizsgálatát rendelte el. Ezzel párhuzamosan a társaság a munka lezárultáig átmenetileg korlátozza a kiszállításokat annak érdekében, hogy csak olyan tételek juthassanak ki a piacra, amelyek esetében kétséget kizáróan igazolható a borok termékmegjelölésének helyessége.

"A vizsgálat célja annak feltárása, hogy mely tételeket érinti a különböző évjáratú és minőségű borok nem megengedett módon történő házasítása" - közölte Illés Géza, a Tokaj Kereskedőház jogi képviselője. A felülvizsgálattal párhuzamosan, a helyzet tisztázása érdekében, a társaság felkéri a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih), az érintett hegyközségeket, valamint független, nem állami szakértőket a teljes pincekészlet átvizsgálására.

A múlt örökségeként felbukkant eset is igazolja, hogy a Tokaj Kereskedőház működését, valamint a teljes tokaji bortermelést új alapokra kell helyezni, a minőségi megújulás és az átláthatóság erősítése jegyében - fogalmaz a cég közleménye. Ennek jegyében, az elmúlt időszakban, már megtörténtek a szükséges szervezeti és személyi változások, illetve lezajlott az a komplex auditfolyamat, amely most a borkészlet teljes felülvizsgálatához vezetett" - emelte ki Illés Géza. A jogi képviselő tájékoztatása szerint a társaság vezetése elkötelezett a termékmegjelöléssel kapcsolatos hiányosságok és szabálytalanságok felszámolása, a minőségi sztenderdek szigorítása, valamint az előírások következetes betartása mellett, úgy a társaság, mint a teljes borvidék szintjén.

A földügyekkel kapcsolatban a Tokaj Kereskedőház 2013-ban kinevezett új menedzsmentje által indított belső audit rávilágított a társaság belső ingatlan-nyilvántartásának hiányosságaira, és az ebből az elmúlt két évtized során fakadt súlyos vagyonvesztésre. A mulasztásokat jellemzi, hogy a társaság tulajdonában és kezelésében álló termőföldek nem voltak részei a társaság főkönyvi kimutatásának, abban csak a beépített ingatlanokat tüntették fel. Emellett a társaság a földhasználati nyilvántartásba történő bejelentési kötelezettségének a tulajdonában álló termőföldekre vonatkozóan csak mintegy 40 százalékban tett eleget. Az új menedzsment által az ingatlanok helyzetének rendezésére megtett intézkedések - egyebek mellett - 36 olyan esetet tártak fel, ahol az elbirtoklás veszélye áll fenn.

Jelentős anyagi kárt okoztak a cégnek a közraktárból vásárolt, forgalomból kivont bortételek is. A társaság előző menedzsmentje 2012 januárjában, illetve 2012 márciusában összesen mintegy 255 millió forint értékben vásárolt olyan szeszes italokat, amelyeket az élelmiszer-biztonsági hatóság már kivont a forgalomból, vagy nem sokkal később hozott erre vonatkozó határozatot. A vásárlások egyikénél az is dokumentálható, hogy a vételár átutalása napján a társaságnak már rendelkezésére álltak a borok származási bizonyítványai és minőségtanúsítványai is, amelyek a borok részbeni meg nem felelősségét mutatták. A társaság tulajdonába került borok forgalomba hozatalával kapcsolatos közigazgatási eljárás eredményeként a Nébih végül az eredetileg forgalomból kivont bortételek egy részét alacsonyabb minőségi kategóriákban engedte forgalomba hozni. A Tokaj Kereskedőház vélhetően bűncselekmény áldozata lett, ezért a megújult vezetés még 2013-ban rendőrségi feljelentést tett az ügyben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13