Botrányos meggypiac: most végre rendet tesznek?

agrarszektor.hu
A sorozatos meggypiaci botrányokat igyekszik megelőzni az a parlamenti törvénymódosítási javaslat, amely szerint a termelőknek és a felvásárlóknak kötelező lesz árakat, vagy árszámítási módszert is tartalmazó szerződéseket kötniük a meggy beszállítására. Az ágazati szereplők szerint viszont ez nem minősül újraszabályozásnak, mert a kormányzati jogszabálytervezet csak a kötelező szerződéskötéseket vezetné be. Ehelyett alaposabb stratégiai elemzésekre lenne szükség annak megállapítására, mi a legmegfelelőbb eszköz a piac szabályozottabbá tételére.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Alapvetően nem történik újraszabályozás, az egy sokkal tágabb fogalom lenne - jelentette ki az agrárszektor.hu-nak Apáti Ferenc, a Fruitveb alelnöke azzal a törvénymódosítási javaslattal kapcsolatban, amelyet nemrég a kormány nyújtott be a parlamenthez. Az elképzelések szerint a termelőknek, illetve a feldolgozóknak és a kereskedőknek kötelező lesz a meggyszezon kezdete előtt szerződést kötniük a meggy beszállítására, ahol rögzíteniük kell az árat vagy az árszámítás módozatát is. A további részletszabályozásról azonban nincsenek információk, így újraszabályozásról alapvetően nincs szó, a kötelező szerződéskötés intézményét vezetné be a jogszabály - tette hozzá Apáti Ferenc.

EZ IS ÉRDEKELHET
Az idei meggyszezon június 10-e körül kezdődik, és addig valószínűsíthetően nem megy keresztül a jogalkotási mechanizmuson ez a szabályozás. Ennek következménye lehet, hogy erre az évre már nem lesz kötelező érvényű, így nem lesz hatása sem a piacra.

Az, hogy az új szabályozás hosszú távon milyen változásokat hozhat, attól függ, hogy ezt a jogszabályi néhány sort milyen konkrét tartalommal lehet feltölteni, és abból mennyit tartanak be a felek - közölte az alelnök. A megvalósítás konkrét tartalmával kapcsolatban további tárgyalásokra és egyeztetésekre van szükség.

Módosító javaslatot nyújtott be a parlament törvényalkotási bizottsága
Saját módosító javaslatot nyújtott be a parlament törvényalkotási bizottsága a meggypiac újraszabályozásával kapcsolatban. Az eredeti kormányjavaslat szerint a szerződés megkötésére a feldolgozóknak vagy a felvásárlóknak kellene írásbeli ajánlatot tenniük a termelőknek, a bizottsági javaslatban viszont a feldolgozók vagy felvásárlók helyett "vevők", a termelők helyett pedig "eladók" szerepelnek. A bizottság a javaslattal kiterjesztené azok körét, akikre az új szabályozás vonatkozna. Így bezárnák a kiskapukat, mert a termelők és a feldolgozók között több értékesítési lépcső is lehetséges, amíg a meggy a felhasználókhoz eljut.

Termékértékesítési szerződést eddig is köthettek a felek, sőt a NAV 200 ezer forintnál nagyobb értékű ügyleteknél alapvetően megkövetelheti a szerződések meglétét. A piaci szereplők azonban gyakran nem tartják be a szerződésben foglaltakat - emelte ki az alelnök.

Apáti Ferenc szerint a szezon előtti szerződéskötés csökkenthetné a kiszámíthatatlan árváltozásokat, ugyanakkor kockázattal is jár. A meggyszezon szinte minden évben "tele van botrányokkal", mert a meggy átvételi ára folyamatosan változik. Emiatt a termelők számára kiszámíthatatlan az árbevétel, a feldolgozók pedig nem tudnak önköltséget kalkulálni. A nagy európai vevők gyakran már a szezon kezdete előtt meg akarják kötni a szerződést a meggybefőtt vagy fagyasztott meggy termékekre. Ennél fogva alapvetően mindkét fél érdeke az lenne, hogy hosszú távon kiszámítható áron értékesítsen, illetve szerezzen be meggyet.

Szerbia körülbelül tízszer, Lengyelország pedig húzszor annyi fagyasztott meggyet, illetve meggylevet gyárt, mint a hazai feldolgozók, amelyeknél inkább a meggybefőtt a fő termék. A lengyel, és a szerb feldolgozók általában olcsóbban tudnak hozzájutni a meggyhez, emiatt a készterméket is jóval alacsonyabb önköltségen állítják elő. Ezért a magyar meggytermék egy esetleges árrögzítő szabályozás bevezetésével könnyen versenyképtelenné válhat a piaci versenyben.

A hazai meggypiacon a feldolgozók nemcsak egymás konkurensei, hanem a külföldi versenytársakkal is folyamatos versenyben állnak. A feldolgozók célja - mint mindenkié - a minél nagyobb profit megszerzése, de a hazai versenyhelyzet miatt egymás lehetőségeit korlátozzák. A feldolgozóknak az jelent kisebb piaci kockázatot, ha olcsóbb meggyből olcsóbb készterméket készítenek, mert ezt tudják nagyobb eséllyel veszteség nélkül eladni.

Ahhoz, hogy a meggypiac szabályozottabb keretek között működjön, megalapozottabb hatásvizsgálatokra van szükség. Azért nehezen szabályozható termékpálya, mert mindössze 5-6 hét a szezonja, ebben a rövid időben alakul ki a tényleges termés, vagyis a tényleges kínálat, ezzel együtt pedig a piaci ár. Fel kell mérni, hogy milyen hatással van a piacra az új jogszabályi rendelkezés. Alaposabb stratégiai elemzések kellenek annak megállapítására, hogy kiderüljön mi a legmegfelelőbb eszköz a piac szabályozottabbá tételére - mondta Apáti Ferenc.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33