Brazil húsbotrány: fokozott ellenőrzést rendelt el a főállatorvos

agrarszektor.hu
A Brazíliából érkező hústermékek fokozott vizsgálatát rendelte el az országos főállatorvos, miután a brazil hatóságok súlyos szabálytalanságokat tártak fel a múlt héten az ország legnagyobb húsfeldolgozó vállalatainál. Magyarország területére az utóbbi két évben mindössze két szállítmány - emberi fogyasztásra szánt, feldolgozott szarvasmarha belsőség - érkezett közvetlenül Brazíliából, de nem a mostani botrányban érintett létesítményekből.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A brazíliai szövetségi rendőrség széleskörű nyomozása eredményeként az állati eredetű élelmiszerek piacán meghatározó brazil vállalkozások 21 létesítményében tartottak egyidejű ellenőrzést a rendvédelmi hatóságok - írja közleményében a Földművelésügyi Minisztérium. A kirobbant brazil botrány nyomán Bognár Lajos országos főállatorvos a brazil hústermékek fokozott ellenőrzését rendelte el.

Magyarországra közvetlenül kevés húsipari termék érkezik Brazíliából. Az utóbbi két évben mindössze két szállítmány emberi fogyasztásra szánt, feldolgozott szarvasmarha belsőség beérkezését regisztrálták. Uniós szinten azonban jelentős a brazil húsimport, ezért Brüsszel is lépéseket tett az ügyben.

A brazil razziát az élelmiszerekkel kapcsolatos manipuláció és a felügyelő hatóságok vélhető korrupciója alapozta meg. Az érintett létesítmények közül 4 rendelkezett exportjogosultsággal az Európai Unió területére is, baromfihús és marhahús termékekre.

Brazíliában fontos a hússzektor
Brazília a világ egyik legnagyobb hústermelő országa, és a kormány erősen számított az agrárgazdaságra a két éve tartó recesszióból való kilábalásban. Tavaly 6,9 milliárd dollár értékű szárnyast és 5,5 milliárd dollár értékű marhahúst exportáltak brazil húsfeldolgozó vállalatok.

A brazil rendőrség a múlt héten fedezte fel, hogy az ország legnagyobb húsfeldolgozó vállalatainál a menedzsment és megvesztegetett egészségügyi ellenőrök tudtával vegyi anyagokkal kezeltek lejárt szavatosságú, az exportkövetelményeknek nem megfelelő húsokat. A múlt hét pénteken hét szövetségi államban tartottak razziákat húsgyárakban és vállalati irodákban, a több tucatnyi célpont között volt a BRF és a JBS, amelyeket a világ legnagyobb húsfeldolgozó cégei között tartanak számon.

A brazil kormány korrupciós bűncselekménynek minősítette a feltárt szabálytalanságokat, hangsúlyozva, hogy elszigetelt esetekről, néhány munkavállaló etikátlan viselkedéséről van szó, a közegészségügyi és az állategészségügyi rendszer egésze rendben működik. A súlyos botrány miatt az Európai Unió és egy sor ország, köztük Kína, Japán, Mexikó, Chile, Kanada és Svájc részben vagy teljes egészében betiltotta a Brazíliából származó hús importját.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33