Brutálisan elszabadultak az árak a boltokban: már ennyibe kerül a trappista sajt itthon

Brutálisan elszabadultak az árak a boltokban: már ennyibe kerül a trappista sajt itthon

agrarszektor.hu
Hónapról hónapra, hétről hétre, sőt, nem ritka eset, hogy napról napra emelkednek az élelmiszerárak Magyarországon. Azt, hogy ez az egyre inkább felfelé haladó görbe hol áll meg, megjósolni is lehetetlen. Ami biztos, hogy a tejtermékeket sem kerülte el a drágulás, olyannyira nem, hogy ahogyan mondani szokás, dobhatunk egy hátast az árak láttán. Mi, magyarok, odáig vagyunk a tejtermékekért, a sajtért pedig különösen, de ha ez így halad tovább, akkor elképzelhető, hogy lassan luxuscikké fog válni sokak kedvenc "korongja".

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 151,68 forint/ kilogramm volt 2022 májusában. A fehérjetartalom 0,07 százalékpontos és a zsírtartalom 0,11 százalékpontos romlása, valamint az alapár 6 százalékos emelkedése mellett a nyerstej átlagára 4 százalékkal nőtt 2022 májusában a 2022. áprilisihoz képest, és 37 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej felvásárlása 2022 májusában az előző havi mennyiségnél 1 százalékkal, a 2021. májusinál 6 százalékkal kevesebb volt. A drágulás súlyosságát jól mutatja az is, hogy nyerstej kiviteli ára 170 forint/kilogramm volt 2022 májusában, az előző havihoz képest 6 százalékkal nőtt, ami az előző év azonos hónapjához viszonyítva mintegy 70 százalékos emelkedést jelent. A kiviteli ár 12 százalékkal meghaladta a termelői átlagárat. A nyerstej kiszállítása pedig 17 százalékkal csökkent 2022 májusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva. 

Idén is év végi díjeső az agráriumban - Nevezzen és nyerjen Ön is!

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Portfolio Csoport rangos agrárdíjas pályázatát, amelynek célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A november 30. -december 1-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői az Év női agrárvállalkozója díjat, az Év fiatal agrárszakembere díjat, az Év kertészete díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év agrárinnovációja díjat, az Év agrárberuházása díjat és a Portfolio Agrárgazdaságért díjat nyerhetik el. A rangos díjakat - amelyeket a november 30-i szakmai program zárásaként, ünnepélyes keretek között adunk át - színvonalas szakmai zsűri ítéli oda. A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio a nevezéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezésekhez, illetve a nevezésekhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. Legyen Ön is az év végi agrár-díjeső részese, nevezzen vagy jelöljön a rangos díjakra!

EZ IS ÉRDEKELHET

Zsebbenyúlós lett a sajt, a tejföl és a túró is

Mint említettük, szépen lassan haladunk afelé, hogy egyes tejtermékek luxussá váljanak. Ezek a termékek ráadásul sokak nagy kedvence és a magyar konyha elengedhetetlen elemei. Az AKI PÁIR adataiból kiderült, hogy 2022 áprilisában az előző év azonos hónapjához képest a hazai előállítású tejtermékek közül emelkedett a trappista sajt (+40 százalék), a kefir (+34 százalék), a tejföl, az adagolt vaj, a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós friss és az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej (egyaránt +33 százalék), a tehéntúró és a natúr joghurt (egyaránt +32 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej és az ömlesztett sajt (egyaránt +31 százalék), a gyümölcsös joghurt (+29 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej (+23 százalék), a natúr joghurt (+12 százalék) feldolgozói értékesítési ára. A KSH adatai szerint ugyanebben az összehasonlításban emelkedett a trappista sajt (+37 százalék), az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej (+31 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej (+29 százalék) és a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT (tartós) dobozos tej (+5 százalék) fogyasztói ára.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mennyi az annyi?

Ha trappista sajtot szeretnénk vásárolni, akkor bizony bele kell nyúlnunk a zsebünkbe, hiszen márkától függően 2480 forinttól egészen 4650 forintig is felkúsznak az árak egy kilogramm trappista esetében. Egy kiló tejfölért szintén márkától függően körülbelül 1600 forintot kell fizetnünk, míg 250 gramm túróért 460 és 600 forint között. A tejeket tekintve rendkívül színes a paletta, és az árak is elég széles sávban mozognak: egy liter 1,5%-os tej 250 és 385 forint mozog, a laktózmentes tej viszont már borsosabb áron kapható, akár 500, 550 forintot is elkérnek érte. A növényi "tejek" az 1000 forintos árat súrolják, míg a bio tej 500-600 forintos áron kapható. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?