Brutálisan megdrágult a magyarok kedvenc gyümölcse: már a banán is olcsóbb nála

Brutálisan megdrágult a magyarok kedvenc gyümölcse: már a banán is olcsóbb nála

agrarszektor.hu
Ösztönző program indult, mivel egyre kevesebben vásárolnak a legnépszerűbb magyar gyümölcsből. Sokak szerint a fogyasztás csökkenésének egyik oka az, hogy egyre drágább az alma: lassan már a déligyümölcsök egy része is olcsóbb az almánál, akciós banánt sok üzletben kevesebbért lehet kapni, mint a szebb almákat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Annak ellenére, hogy az alma az ország nemzeti gyümölcse, horror ára van, állítják sokan, amikor almát vesznek. Egy vásárló szerint Budapesten ma 500-900 forintba kerül egy kilónyi a gyümölcsből, olvasható az atv.hu oldalán. Pedig most még egy, az Agrármarketing Centrum (AMC) szerint bevezetett kampányban is arra akarják ösztönözni a magyarokat, hogy fogyasszanak több almát. A vásárlók szerint azonban ilyen árak mellett nem csoda, hogy a polcon marad az alma. A termelő szerint ugyanakkor ők tényleg alacsony áron kínálják az almát, még úgy is, hogy a tavalyihoz képet fele annyi a termés.

Olyan 140-150 forintos áron veszi meg tőlem kereskedő. Tavaly meg az előző években nem volt ennyira magas az ára, eddig mindig kevesebb volt

- mondta egy termelő az ATV Híradójában.

A szakember szerint azért is drága az alma, mert 27%-os áfa terheli. Ezen felül a tárolást és a szállítást is bele kell kalkulálni az árba, de jól látszik, hogy a haszonkulcs is magasabb az átlagosnál az alma esetében.

A fogyasztói árakban bő 20% az áfa, tehát egy 500-600 forintos almában 100-130 forint az áfatartalom. Vagyis ha fogyasztói árakat is nettó ára vetítjük vissza, akkor alapvetően már 400-470 forintos nettó árról beszélhetünk kint a boltok polcain

- mondta el Apáti Ferenc, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

Szabolcsban az útszéli árusoknál száz forintért is lehet almát venni. Ehhez képest a nagyobb városokban csaknem öt-hatszor is drágább lehet az idei alma.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03