2021. április 19. hétfő Emma

Hírek - Élelmiszer

Cáfol a Nébih: nincs nagy baj az albán pékségekkel

Nem lehet általánosságban kijelenteni, hogy az albán pékségek kiemelt élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentenének a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint. Ezzel a hivatal cáfolja a Magyar Pékszövetséget, amely többek között azt állítja, hogy az albán pékségek nem tartják be a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait.
 
 

A hatóság és a megyei szakigazgatási szervek - az éves ellenőrzési terv és a közérdekű bejelentések alapján - rendszeresen ellenőrzik az élelmiszer-előállító üzemeket, köztük a pékségeket is. A Nébih tájékoztatása szerint az albán pékségekkel kapcsolatban már többször történt kiemelt, országos célellenőrzés főként a közérdekű bejelentések nyomán.

Az ellenőrzési eredmények alapján nem jelenthető ki általánosan, hogy az albán pékségek kiemelt élelmiszer-biztonsági kockázatot jelentenének – közölte az MTI-vel a Nébih. Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke viszont egy közelmúltbeli tájékoztatón azt állította, hogy a magyar sütőipari cégek versenyhelyzetét a belföldi piacon rendkívüli mértékben rontják az albán pékségek. Nem tartják be ugyanis a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait, így költségeik, ebből következően áraik is alacsonyabbak, mint a magyar vállalkozásoké.

A Nébih szerint a Magyar Élelmiszerkönyv előírásait csak akkor kötelező alkalmazni, ha az adott élelmiszer-előállító az abban foglalt megnevezéseket használja. Az albán pékségek a termékeiket általában nem a Magyar Élelmiszerkönyvben szereplő összetétellel gyártják, ezért a Magyar Élelmiszerkönyvtől eltérő neveket használnak, és például "Albán kenyér" helyett "Albán buci" megnevezést alkalmaznak. Ha nem a Magyar Élelmiszerkönyvben foglalt terméknevekkel forgalmaznak, akkor ez nem tekinthető jogsértésnek – állapította meg a Nébih.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu