Csak tévhit, hogy fogynak az erdők!

agrarszektor.hu
Magyarországon az európai trenddel megegyező módon nő az erődterület nagysága, míg világszerte az erdők területe fogyatkozik - mondta Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. termelési és természetvédelmi főmérnöke kedden egy budapesti nemzetközi szakmai tanácskozáson.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A konferenciát az ENSZ Gazdasági Tanácsának (UNECE) és az ENSZ Élelmezésügyi Szervezetének (FAO) Erdészeti Kommunikátorok Hálózata (FCN) szervezte. Az éves rendes ülésen a jelenlévők megvitatják többek között a zöldgazdaság aktuális kérdéseit, az uniós erdészeti stratégiát, továbbá a különféle erdőt népszerűsítő kommunikációs módszerek is szóba kerülnek, különös tekintettel a pedagógiai módszerekre - mondta Zétényi Zoltán, az Országos Erdészeti Egyesület közönségkapcsolati szakosztályának elnöke az MTI-nek.

A Pilisi Parkerdő Zrt. főmérnöke kitért arra, hogy Magyarország erdősültsége igen jó, az ország csaknem ötödét erdő borítja, és az élőfa-készlet mintegy 300 millió köbméterre tehető, amiből évente mintegy 6-7 millió köbméter fát termelnek ki. Így Magyarországon - Európához hasonlóan - nő az erdőterület nagysága, miközben a világ többi részén jelentős mértékben csökken.

A konferenciára kiadott sajtóanyag szerint az utóbbi húsz évben Magyarországon az erdők nagysága mintegy 228 ezer hektárral növekedett. Magyarországon ma egy ember fajlagos fafelhasználása hengeres feldolgozatlan fában kifejezve 0,7 köbméter évente. Ez a mennyiség megegyezik a világátlaggal, de elmarad a fejlettebb országok 1,0-1,2 köbméteres értékétől.

Ingwald Gschwandtl, az FCN vezetője arról beszélt, hogy az emberek nagyon keveset tudnak az erdészek munkájáról, és úgy vélik még Európában is, hogy az erdők folyamatosan fogynak a környezetükben. Ezt a tévhitet szeretnék elsősorban eloszlatni az erdészeti kommunikációval foglalkozó szakemberek.

Emellett fel kívánják hívni a figyelmet azokra a problémákra is, amelyek az erdőket veszélyeztethetik. Példaként említette a klímaváltozást, amelynek hatására már most is érzékelhetően több az erdőtűz, és egyes kártevők is nagyobb mennyiségben fordulnak elő az erdőkben, mint korábban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?