Csak útban lett volna Csányi cégcsoportja a nagy vágóhídbizniszben

agrarszektor.hu
Jelentősen lassította volna a Mohácson létesített új sertésvágóhíd felépítését, ha a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató érdekeltségébe tartozó Bonafarm Csoport is tulajdonos marad a beruházást megvalósító MCS Vágóhíd Zrt.-ben. Az esetleges problémák azonban elhárultak azzal, hogy a beruházás befejeződött, így most ismét felmerül, hogy a Bonafarm Csoport az MCS-ben tulajdonrészt szerez. Az azonban még nem dőlt el, hogy többségi vagy kisebbségi részesedésről lesz-e szó.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A beruházásnál előnyösnek bizonyult, hogy a mohácsi MCS Vágóhíd Zrt.-nek csak egy tulajdonosa volt - indokolta az agrárszektor.hu-nak a mohácsi vágóhíd megépítési körülményeit a Bonafarm Csoport. Az MCS ma a budapesti "HO-ME 2000" Kft. tulajdonában áll, amely Nagy György milliárdos befektető érdekeltségeihez tartozik. Az MCS-ben korábban tulajdonos volt a Csányi Sándor tulajdonában lévő, Bonafarm Csoporthoz sorolt Pick Szeged Zrt. is, amely azonban a beruházás megkezdése előtt a cégből kilépett, és ehelyett az MCS-vel stratégiai együttműködési megállapodást kötött.

A Pick Szeged Zrt. kiszállása egyszerűsítette a kivitelezési, finanszírozási és beszállítói szerződések megkötését, illetve lehetővé tette az építkezés gyorsítását - húzta alá a Bonafarm Csoport. E lépéssel leegyszerűsödött a döntéshozatali folyamat, és ez felgyorsította a beruházással kapcsolatos döntéseket. Ugyanakkor a beruházáshoz jelentős banki garanciák is szükségesek voltak, amelyeket a cégcsoport tájékoztatása szerint a Bonafarm korábbi hiteleivel nehezen lehetett volna összeegyeztetni. Ez pedig jelentősen lassította volna a beruházás beszállítóival tervezett szerződéskötéseket és a kifizetéseket is.

A beruházás befejeződésével, a banki garanciák kifutásával és a Bonafarm-hitelek átalakításával azonban a korábbi problémák elhárultak, ezért most ismét felmerül, hogy a Bonafarm Csoport tulajdont szerez azMCS Zrt.-ben. A tulajdonszerzésre vonatkozó döntés még előkészítés és egyeztetés alatt áll, ezért a cégcsoport egyelőre nem nyilatkozik arról, hogy kisebbségi vagy többségi tulajdonszerzésről lehet-e szó.

A Bonafarm Csoport szerint semmilyen összefüggésbe nem hozható ugyanakkor a tervezett tulajdonszerzéssel, hogy Csányi Sándor tavaly év végén - 28,3 milliárd forintos tőkeemeléssel - 37 milliárd forintról 65,3 milliárd forintra emelte a Bonafarm Csoport menedzsment cégének számító Bonafarm Zrt. alaptőkéjét. E lépés a cégcsoportot finanszírozó banki konzorcium kérésére azt a célt szolgálta, hogy a Bonafarm Zrt. a korábban kapott tulajdonosi kölcsönöket saját tőkeként szerepeltesse.

Mint ismert, a mohácsi vágóhíd 21 milliárd forintos beruházással valósult meg, és egy műszakban egymillió sertés levágására leshet képes évente. Az üzemszerű működés januárban kezdődött, és a termelés 2018-ra fut fel. A mohácsi üzem a cégcsoport közlése szerint egyelőre a második legnagyobb vágóhíd lesz az olasz Piero Pini tulajdonában lévő kiskunfélegyházi Hungary Meat Kft. mögött a hazai piacon.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?