2020. december 5. szombat Vilma

Hírek - Élelmiszer

Csak útban lett volna Csányi cégcsoportja a nagy vágóhídbizniszben

Jelentősen lassította volna a Mohácson létesített új sertésvágóhíd felépítését, ha a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató érdekeltségébe tartozó Bonafarm Csoport is tulajdonos marad a beruházást megvalósító MCS Vágóhíd Zrt.-ben. Az esetleges problémák azonban elhárultak azzal, hogy a beruházás befejeződött, így most ismét felmerül, hogy a Bonafarm Csoport az MCS-ben tulajdonrészt szerez. Az azonban még nem dőlt el, hogy többségi vagy kisebbségi részesedésről lesz-e szó.
 
 

A beruházásnál előnyösnek bizonyult, hogy a mohácsi MCS Vágóhíd Zrt.-nek csak egy tulajdonosa volt – indokolta az agrárszektor.hu-nak a mohácsi vágóhíd megépítési körülményeit a Bonafarm Csoport. Az MCS ma a budapesti „HO-ME 2000" Kft. tulajdonában áll, amely Nagy György milliárdos befektető érdekeltségeihez tartozik. Az MCS-ben korábban tulajdonos volt a Csányi Sándor tulajdonában lévő, Bonafarm Csoporthoz sorolt Pick Szeged Zrt. is, amely azonban a beruházás megkezdése előtt a cégből kilépett, és ehelyett az MCS-vel stratégiai együttműködési megállapodást kötött.

A Pick Szeged Zrt. kiszállása egyszerűsítette a kivitelezési, finanszírozási és beszállítói szerződések megkötését, illetve lehetővé tette az építkezés gyorsítását – húzta alá a Bonafarm Csoport. E lépéssel leegyszerűsödött a döntéshozatali folyamat, és ez felgyorsította a beruházással kapcsolatos döntéseket. Ugyanakkor a beruházáshoz jelentős banki garanciák is szükségesek voltak, amelyeket a cégcsoport tájékoztatása szerint a Bonafarm korábbi hiteleivel nehezen lehetett volna összeegyeztetni. Ez pedig jelentősen lassította volna a beruházás beszállítóival tervezett szerződéskötéseket és a kifizetéseket is.

A beruházás befejeződésével, a banki garanciák kifutásával és a Bonafarm-hitelek átalakításával azonban a korábbi problémák elhárultak, ezért most ismét felmerül, hogy a Bonafarm Csoport tulajdont szerez azMCS Zrt.-ben. A tulajdonszerzésre vonatkozó döntés még előkészítés és egyeztetés alatt áll, ezért a cégcsoport egyelőre nem nyilatkozik arról, hogy kisebbségi vagy többségi tulajdonszerzésről lehet-e szó.

A Bonafarm Csoport szerint semmilyen összefüggésbe nem hozható ugyanakkor a tervezett tulajdonszerzéssel, hogy Csányi Sándor tavaly év végén - 28,3 milliárd forintos tőkeemeléssel - 37 milliárd forintról 65,3 milliárd forintra emelte a Bonafarm Csoport menedzsment cégének számító Bonafarm Zrt. alaptőkéjét. E lépés a cégcsoportot finanszírozó banki konzorcium kérésére azt a célt szolgálta, hogy a Bonafarm Zrt. a korábban kapott tulajdonosi kölcsönöket saját tőkeként szerepeltesse.

Mint ismert, a mohácsi vágóhíd 21 milliárd forintos beruházással valósult meg, és egy műszakban egymillió sertés levágására leshet képes évente. Az üzemszerű működés januárban kezdődött, és a termelés 2018-ra fut fel. A mohácsi üzem a cégcsoport közlése szerint egyelőre a második legnagyobb vágóhíd lesz az olasz Piero Pini tulajdonában lévő kiskunfélegyházi Hungary Meat Kft. mögött a hazai piacon.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu