Csatlakozz te is a műanyagmentes júliushoz: mutatjuk, hogyan csináld

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) idén is csatlakozik a "Műanyagmentes július" kezdeményezéshez, így arra ösztönzi - mások mellett - élelmiszer-előállítással foglalkozó tagjait is, hogy ebben a hónapban minél kevesebb műanyagot használjanak termékeik csomagolásához. Ezek lebomlási ideje ugyanis több száz év, a kevesebb műanyag pedig hozzájárul a természet megóvásához.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A "Plastic Free July" kampány 2011-ben kezdődött Ausztráliában, azóta közel 170 ország vesz részt az akcióban - írja közleményében a kamara. A világszerte évről évre egyre népszerűbb kezdeményezés célja, hogy ebben a hónapban próbáljunk meg nem vásárolni semmit, ami egyszer használatos műanyagból készült. Ugyanis a globálisan felhasznált műanyagok közel fele egyszer használatos, miközben több száz évig a Földön maradnak. A témával foglalkozó tudósok megállapítása szerint egy műanyag zacskó biológiailag nem bomlik le, viszont fény hatására elkezdődik ez a folyamat. Ám a polietilén polimer lánc UV sugárzásra való reagálásának vizsgálatakor az nem derült ki, hogy a napfény mennyi idő alatt bontja le a műanyagot, így csak 500 és 1000 év közöttire becsülik az időtávot.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is csatlakozott az idei "Műanyagmentes júliushoz". A kamara arra ösztönzi - többek között - élelmiszer-előállítással foglalkozó tagjait, hogy ebben a hónapban minél kevesebb műanyagot használjanak termékeik csomagolásához, illetve felhívja a fogyasztók figyelmét a környezetkímélő csomagolási megoldásokra.

A műanyagoknál maradva: érdemes a már korábban megvásárolt palackot újra használni, hiszen egy 1,5 literes flakon csapvízzel való megtöltése alig 40 fillérbe kerül. Az élelmiszer-vásárlás során papírba, karkartonokba csomagolt terméket ajánlott választani, vagy a bevásárláshoz tanácsos vinni szintén korábban beszerzett szatyrot. A zöldség- és gyümölcsvásárláskor pedig nejlonok helyett újrahasznosítható zacskókat érdemes használni. Léteznek már magyar gyártók által, külön erre a célra készített zsákok. De bevásárlóközpontokban is elérhetőek a többször használatos, párszáz forintos zöldség- és gyümölcstároló tasakok, amelyek tartós anyagból készülnek, zárhatóak és a csap alatt a benne lévő zöldségek- és gyümölcsök egyszerűbben moshatóak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?