Csirkeháború: egymásnak feszült a két nagyhatalom

Agrárszektor
Kié lesz a világ legnagyobb piaca? - ez a tét. Kína minden eszközzel küzd a hazai termelés felfuttatásáért. Nemcsak az állami támogatásokat osztogatja bőkezűen, de büntetővámokkal és egyéb kereskedelmi korlátozásokkal is védi piacát. Az USA a WTO-t pajzsként maga elé tartva nyomul előre.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kína és USA háborújában idén februárban Amerika egy csatát nyert, de Peking ráérősen háborúzik. Az ügy egészen 2010-ig nyúlik vissza, amikor Kína úgy döntött, hogy 105,4%-os antidömping- és 30,3%-os szubvencióellenes büntetővámmal sújtja az Amerikából érkező baromfitermékeket. Nem véletlenül: az országba érkező, szárnyasokból készült áru 84%-a az USA-ból származott, 800 millió dollárt értékben. A vámtételek olyanannyira megfogták a kereskedelmet, hogy egy év múlva az import értéke már csak 131 millió dollárt tett ki.

MTI/EPARoman Pilipej

2011-ben az USA ezért panasszal élt a Világkereskedelmi Szervezetnél (WTO), mire Peking 2014-ben 73,8%-ra csökkentette az antidömping- és 4,2%-ra a szubvencióellenes vámokat. 2015-ben Kína az amerikai baromfitermékek negyedik legnagyobb piacának  számított, az export ismét 400 millió dollárra futott fel. Amikor az USA-ban kitört a madárinfluenza, azonnal megragadták a lehetőséget, és kitiltották az amerikai szárnyasokat.

EZ IS ÉRDEKELHET
Washington 2016-ban ismét bepanaszolta Kínát a WTO-nál. Arra hivatkozott, hogy Peking magatartása miatt az elmúlt években az olyan meghatározó baromfihústermelő piaci szereplők, mint a Tyson Foods Inc vagy a Pilgrim's Pride Corp, több mint egymilliárd dollárt veszítettek. Kína sajnálkozását fejezte ki, és február 27-én visszavonta a korábbi büntetővámokat, viszont fentartotta a 2015-ben meghozott beszállítási tilalmat a madárinfluenza-járványra hivatkozva. Amerika 2017 augusztusa óta mentes a veszélyes vírustól, így tovább küzd a piacáért. Bizonyára most is nyerni fognak, de addig még sok víz lefolyik a Jangcén.
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?