Csökkennek az élelmiszerárak a FAO szerint

agrarszektor.hu
A bőséges meglévő készletek és a kecsegtető kilátások miatt 2,8 százalékkal csökkentek a FAO által nyomon követett világpiaci élelmiszerárak márciusban, habár ez még így is meghaladja a tavaly ilyenkor mért értéket. Az első globális gabona-előrejelzések is ígéretesek a 2017-es évre nézve.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete most jelentette meg idén először a gabonakészletekről és -felhasználásról szóló globális éves előrejelzését, amely szerint várhatóan nyugodt szezonnak nézünk elébe, közel rekordnagyságú gabonakészletekkel. A FAO gabonaár index közel 2 %-ot csökkent február óta (ezen belül is főleg a búza és kukorica).

A növényi olajok ára 6,2 %-kal csökkent a világpiacon. A pálma- és szójaolajé változott a legerőteljesebben, de a repce és napraforgómag-olajok áránál is csökkenést regisztráltak. A cukor ára produkálta a legnagyobb, 10,9 %-os esést. 2016 májusa óta nem volt ilyen alacsonyan a FAO cukorár-indexe. A kereslet gyenge, miközben Brazília hatalmas készletekkel lép a piacra a kiváló év és a vártnál kisebb volumenű bioetanol előállítás együttese miatt. A tejtermékek árában is gyengülés volt tapasztalható. 0,7 %-os árnövekedést tapasztaltak viszont a húsféléknél, az ázsiai kontinens sertéshús-igénye miatt.

A világ teljes gabonatermése elérheti a 2 597 millió tonnát, alig 9 millió tonnával elmaradva a tavalyi rekordtól. A tavalyi évhez képest kismértékű eltérést a búza okozott, aminek oka, hogy a farmerek szerte a világon (Ausztrália, Kanada, Egyesült Államok) elpártoltak tőle és így várhatóan 2,7 %-kal kevesebb terményt takaríthatunk majd be. Ezzel szemben a szemes terményeknél kiemelkedő eredmény (1 353 millió tonna) várható 2017-ben, amely mögött Brazília, Argentína és Dél-Afrika áll. Növelték a rizzsel bevetett földek nagyságát Indiában és Indonéziában, részben emiatt nőhet a rizstermelés 1 %-kal.

Idén várhatóan alig 1 %-kal nő a gabonatermények felhasználása, ez a tavalyihoz képest jelentős csökkenés. A szakemberek az állati takarmány és a bioüzemanyagok iránti igény mérséklődésével magyarázzák ezt. A termelés és a fogyasztás összevetése alapján az idei szezon végére 680 millió tonna gabonát tudhatunk majd a raktárakban. A búzakészletek 2,5 %-kal nőnek, a kukorica 4 %-kal csökken, a rizs pedig változatlan marad - állapították meg a FAO szakértői.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03