2020. február 17. hétfő Donát

Hírek - Élelmiszer

Csótányok között sütötte a kenyeret ez a pékség (videó)

Csótánytetem, málló falfesték és kosz fogadta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakembereit egy fővárosi pékség ellenőrzésekor. Az akcióval számos szabálytalanságot tártak fel az ellenőrök és több mint 480 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból.
 
 

A pékség helyiségei takarítatlanok, piszkosak voltak, a festékréteg pergett le a falról, a kemencéről hiányzott a csempe – derül ki a Nébih közleményéből. Az üzemi részen a higiénikus kézmosáshoz szükséges kézmosószer, papírtörölköző hiányzott, a kelesztőben lévő csatornaszem nem volt lefedve, bűzös szag áradt belőle. Az öltöző szintén rendetlen, takarítatlan volt, csikkekkel, használt ruhákkal teli. A pékségben dolgozó négy alkalmazott közül csak egy rendelkezett érvényes egészségügyi kiskönyvvel.

Az üzem területén – főként a liszt- és az alapanyagraktárban – számos csótánytetemet találtak, egy helyen pedig élő rovar is akadt. Irtást utoljára tavaly novemberben végzett rovar-és rágcsálóirtásra szakosodott vállalkozás.

A kereskedelmi egységekből begyűjtött „visszáruból” (kenyér-, pékáru) „zsemlemorzsát” is gyártottak, az ehhez szükséges bejelentési kötelezettséget azonban elmulasztotta a vállalkozó. A hatóság szakemberei az üzemben több mint 480 kilogramm terméket vontak ki a forgalomból súlyos higiéniai problémák és nagyfokú rovarszennyezettség miatt. Az ellenőrök a kiskereskedelmi egységekbe kiszállított „zsemlemorzsa” visszahívását is elrendelték.

A vállalkozás több százezer forintos nagyságrendű bírságra számíthat. Tevékenységét kizárólag teljes körű karbantartás, festés, nagytakarítás, rovar- és rágcsálóirtás, valamint újabb – kedvező kimenetelű – hatósági szemle után folytathatja.

A Nébih az üzemről ezt a videót készítette.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu