Csúnyán leszerepeltek a hatóság tesztjén a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek

Csúnyán leszerepeltek a hatóság tesztjén a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek

agrarszektor.hu
A Szupermenta program legújabb tesztje 16 teljes kiőrlésű búzaliszt és 2 Graham-liszt felhasználásával készült péktermék - köztük toast, vekni és cipó - komplex vizsgálatával zajlott. Egy minőségi és számos jelölési hiba miatt 11 termék esetében indítottak hatósági eljárást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A táplálkozási szokások átalakulásával egyre többen döntenek a teljes kiőrlésű termékek mellett. A Szupermenta legújabb terméktesztjén 16 teljes kiőrlésű búzalisztből és 2 Graham-lisztből (nagyobb szemcseméretű teljes kiőrlésű lisztből) készült termék mérettetett meg. Alak szempontjából formában sült (toast), vekni és cipó formájú kenyér került a "hatósági kosárba", amelyek közül 5 külföldi, 13 pedig hazai gyártótól származott, olvasható a Nébih oldalán.

A tavaszi liszt célellenőrzéshez hasonlóan ezúttal is kiemelt szempont volt a különböző mikotoxinok esetleges jelenlétének ellenőrzése a termékekben. A Nébih szakemberei vizsgálták a kenyerek akrilamid-tartalmát, továbbá egy bio terméknél a növényvédőszer maradékok jelenlétét is. Megnyugtató, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból mindent rendben találtak.

Összesen 11 termék kapcsán indult hatósági eljárás. Minőség tekintetében a tartósítószer és savfok vizsgálatok nem tártak fel problémát. Egy termék esetében a szárazanyagra vonatkoztatott sótartalommal azonban gond akadt, a felső határértéket meghaladó mért érték miatt élelmiszer-ellenőrzési bírságot is kiszabtak az ellenőrök, 200.000 Ft értékben. Ezenkívül több jelölési hibát is találtak a hatósági felügyelők.

A Szupermenta termékteszt kedveltségi vizsgálatán ezúttal is szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. A dobogó legfelső fokára, a Tesco Tönkölyös vekni állhatott, második helyen a Spar teljes kiőrlésű toast kenyér végzett, míg a harmadik helyet Rivercote toast szeletek teljes kiőrlésű búzaliszttel érdemelte ki. A témával kapcsolatos további információk és a részletes vizsgálati eredmények Nébih Szupermenta termékteszt oldalán érhetőek el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?