Cukoripari vállalatokkal kötött stratégiai megállapodást a kormány

MTI
Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány az osztrák Agrana élelmiszeripari csoport két magyarországi leányvállalatával, a Magyar Cukor Zrt.-vel és az Agrana-Juice Magyarország Kft.-vel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A szerződést Szabó László külgazdasági és külügyi államtitkár és Johann Marihart, az Agrana elnök-vezérigazgatója írta alá kedden Kaposváron, Magyarország egyetlen cukorgyárában. Szabó László hangsúlyozta: a kormány fontos partnere az Agrana cégcsoportra, amely a magyar munkaerő szaktudására és hatékonyságára építve, modern technológiát alkalmazva erősíti a nemzetgazdaságot.

Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a termelőknek nyújtott agrártámogatásnak köszönhetően a magyar gazdálkodók elfogadható felvásárlási áron megfelelő mennyiségű alapanyagot biztosítanak a kaposvári gyár számára.

Az Agrana a negyedik osztrák stratégiai partnere Magyarországnak - közölte Szabó László, aki Ausztriát Magyarország második legfontosabb kereskedelmi partnereként említve közölte: 2013-ban 9,5 milliárd euró volt a kereskedelem a két ország között, ez a teljes magyar külkereskedelmi forgalom 6,1 százaléka.

Johann Marihart méltatta a magyar kormány eddigi támogatását a kaposvári gyár fejlesztéséhez, valamint a hazai cukorrépa-termelés növelése érdekében kifejtett tevékenységét. ékeztetett arra, hogy a magyar kormány támogatásával épült meg Európában egyedüliként a cukorgyártás melléktermékéből biogázt előállító üzem, jelentősen csökkentve ezzel az energiaköltségeket.

Az Agrana számára a kaposvári cukorgyár, mint a környék legnagyobb cukorrépa feldolgozója, nagyon fontos stratégiai pont a Nyugat-Balkán felé - fogalmazott Johann Marihart, jelezve: ezért további befektetéseket terveznek. Fontos számukra az is, hogy magyar termelőktől vásárolják fel az alapanyagot - hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató.

A Magyar Cukor Zrt. 1995. július 1-jén jött létre öt hazai cukoripari részvénytársaság (Ács, Ercsi, Mezőhegyes, Sarkad, Sárvár) egyesülésével, majd egy évvel később - 1996 őszén - a társaságban többséget szerzett az osztrák Agrana-csoport. A Kaposvári Cukorgyár jogutódjaként 1990-ben létrejött Kaposcukor Rt. 1998. decemberében olvadt be a Magyar Cukor Zrt.-be.

Az évi 105 ezer tonnás cukorgyártási kapacitásával az európai középmezőnyhöz tartozó kaposvári gyárban az elmúlt hat évben összesen 10 milliárd forint beruházás valósult meg, amelyek a kapacitás bővítését, az energiaellátás fejlesztését, a hatékonyság növelését, illetve a cukor minőségének javítását szolgálták. Elkezdtek egy újabb beruházást - ötmilliárd forintból egy csomagolóüzemet építenek -, továbbá szita- és osztályozóállomást, illetve raktárt is létesítenek. A kaposvári gyár jelenleg 217 állandó dolgozót foglalkoztat, kampány idején további száz idénymunkás vesz részt a cukorrépa feldolgozásában. Az idei, mintegy 100 naposra tervezett 121. kampány alatt a tervek szerint 715 ezer tonna cukorrépát dolgoznak fel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13