2021. szeptember 23. csütörtök Tekla

Hírek - Élelmiszer

Dinnyebotrány: etikai vizsgálat is folyik a Tesco ellen

Vizsgálja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), hogy a Tesco közelmúltbeli dinnyebotrányban tanúsított piaci magatartása mennyire ellentétes a kamara üzleti etikai szabályzatával. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) korábban nem állapított meg jogsértést a Tescóval szemben abban a hatósági eljárásban, amelyet a NAK kezdeményezésére indítottak.
 
 

Jelenleg is tart az a vizsgálat, amelyet a NAK nemrég indított a Tescóval szemben - közölte az agrárszektor.hu-val a köztestület. A kamara azt vizsgálja, hogy az áruházlánc dinnyepiaci magatartása mennyiben volt ellentétes a kamara üzleti etikai szabályzatával.

Mint ismert, a NAK július 7-én kiadott közleményében úgy foglalt állást, hogy a Tesco a tavalyi botrányos dinnyeakciózása után idén újra irreális áron árulta a dinnyét. Az áruházlánc ugyanis a szezon kezdetén néhány nap alatt 249 forintról 99 forintra csökkentette az idei görögdinnye kilónkénti árát.

A NAK a Tesco ellen a beszállítókkal szembeni tisztességtelen forgalmazói magatartás, diszkriminatív árképzés és erőfölényével való visszaélése gyanúja miatt hatósági vizsgálatot is kezdeményezett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál. A NÉBIH azonban nem állapított meg jogsértést az ügyben.

A hivatal eljárása a felügyeleti és szakmai szervek egyöntetű véleményét mutatja azzal kapcsolatban, hogy a dinnyepiacon kialakult helyzettel foglalkozni kell, azt a felek számára megnyugtató módon szükséges rendezni - fogalmazott ugyanakkor az agrárszektor-hu-nak a kamara. A NAK a megnyugtató megoldás érdekében első körben az együttműködést tűzte célul az etikai vizsgálat kapcsán is- tették hozzá.

A dinnyepiaci problémával kapcsolatban a több körös egyeztetés jelenleg is tart. A lépéstől egyértelműen azt várják, hogy a jövőben ilyen jellegű probléma és nézeteltérés nem fordul elő a hazai gazdálkodók fenntartható és rentábilis termelése érdekében - fogalmazott a NAK.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu