Dinnyebotrány: etikai vizsgálat is folyik a Tesco ellen

agrarszektor.hu
Vizsgálja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), hogy a Tesco közelmúltbeli dinnyebotrányban tanúsított piaci magatartása mennyire ellentétes a kamara üzleti etikai szabályzatával. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) korábban nem állapított meg jogsértést a Tescóval szemben abban a hatósági eljárásban, amelyet a NAK kezdeményezésére indítottak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Jelenleg is tart az a vizsgálat, amelyet a NAK nemrég indított a Tescóval szemben - közölte az agrárszektor.hu-val a köztestület. A kamara azt vizsgálja, hogy az áruházlánc dinnyepiaci magatartása mennyiben volt ellentétes a kamara üzleti etikai szabályzatával.

EZ IS ÉRDEKELHET
Mint ismert, a NAK július 7-én kiadott közleményében úgy foglalt állást, hogy a Tesco a tavalyi botrányos dinnyeakciózása után idén újra irreális áron árulta a dinnyét. Az áruházlánc ugyanis a szezon kezdetén néhány nap alatt 249 forintról 99 forintra csökkentette az idei görögdinnye kilónkénti árát.

A NAK a Tesco ellen a beszállítókkal szembeni tisztességtelen forgalmazói magatartás, diszkriminatív árképzés és erőfölényével való visszaélése gyanúja miatt hatósági vizsgálatot is kezdeményezett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál. A NÉBIH azonban nem állapított meg jogsértést az ügyben.

EZ IS ÉRDEKELHET
A hivatal eljárása a felügyeleti és szakmai szervek egyöntetű véleményét mutatja azzal kapcsolatban, hogy a dinnyepiacon kialakult helyzettel foglalkozni kell, azt a felek számára megnyugtató módon szükséges rendezni - fogalmazott ugyanakkor az agrárszektor-hu-nak a kamara. A NAK a megnyugtató megoldás érdekében első körben az együttműködést tűzte célul az etikai vizsgálat kapcsán is- tették hozzá.

A dinnyepiaci problémával kapcsolatban a több körös egyeztetés jelenleg is tart. A lépéstől egyértelműen azt várják, hogy a jövőben ilyen jellegű probléma és nézeteltérés nem fordul elő a hazai gazdálkodók fenntartható és rentábilis termelése érdekében - fogalmazott a NAK.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03