Dinnyehamisítókra csapott le a hatóság - Több milliós bírságra számíthatnak

agrarszektor.hu
Átcímkézés közben buktatott le egy vállalkozót az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság egy múlt heti ellenőrzéskor. A Nagykálló környéki felvásárló telepen éppen mintegy 21 tonna román származású dinnyét csomagoltak át egy áruházlánc piros-fehér-zöld trikolórral ellátott kartonjaiba. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal zöldség-gyümölcs ellenőrei a tételt azonnali hatállyal zárolták.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Dinnyehamisítókra bukkant az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A Nagykálló környéki felvásárló telepen éppen két kamion román származású dinnyét csomagoltak át egy áruházlánc piros-fehér-zöld trikolórral ellátott kartonjaiba. A szakemberek elrendelték a tételek forgalmazási, szállítási és felhasználási tilalmát.

Idén ez volt az első feltárt átcsomagolásos eset. A termék eredetének meghamisításával megszűnik a nyomonkövethetőség, amely az egyik legsúlyosabb élelmiszerlánc-biztonsági szabálysértés, ezért a zöldség-gyümölcs forgalmazó több millió forintos bírságra számíthat.

A Nébih eddig országosan 469 forgalmazóhelyen mintegy 496 görögdinnye-tételt ellenőrzött. Tizenhét esetben merült fel kifogás, két tételnél volt gond a minőséggel, míg a többinél jelölési hibák akadtak, ezért - a nyomonkövethetőség hiánya miatt - az ellenőrök több mint 1 millió forint értékben szabtak ki bírságot.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság a jövőben a görögdinnye mellett más zöldség-gyümölcs termékeknél is folytatja a komplex ellenőrzéseket. Emellett a hatóság arra kéri a vásárlókat, hogy szabálytalanság észlelésekor tegyenek közérdekű bejelentést, például a NÉBIH ingyenesen hívható zöld számán (06-80/263-244).

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?