Dömpingszerűen tárgyal agrárpolitikusokkal Fazekas

agrarszektor.hu
Sorozatos kétoldalú tárgyalásokat folytat Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter európai agrárpolitikusokkal a berlini Grüne Wochén. Az agrártárca vezetője szerint az idén is a magyar az egyik leglátogatottabb stand.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ismét jól fogadták a magyarokat a világ legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti vásárán, a Nemzetközi Zöld Héten (Internationale Grüne Woche), amelyen az idén is a magyar az egyik leglátogatottabb nemzeti stand - fogalmazott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az MTI-nek a német fővárosban. A standon több száz magyar prémium terméket mutatnak be, köztük a hungarikumok széles skáláját, és egy igazi gulyás csárda is fogadja a látogatókat. A pénteken kezdődött vásáron a miniszter nyitotta meg az ágazati szakkiállítás magyar részét, majd számos szakpolitikusokkal folytatott kétoldalú megbeszéléseket.

Eddig ezekkel a politikusokkal tárgyalt Fazekas
- Phil Hogan, az Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa
- José Graziano da Silva, az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója
- Janis Duklavs, lett földművelésügyi miniszter
- Christian Schmidt, német mezőgazdasági miniszter
- Sharon Dijksma, holland mezőgazdasági miniszter
- Virginia Baltraitenea, litván mezőgazdasági miniszter

A lett és litván miniszterrel folytatott tárgyalásokról szólva Fazekas Sándor kiemelte, hogy a balti országokat is jelentősen sújtja az uniós mezőgazdasági termékekre kivetett orosz embargó. Lettország például eddig 50 millió eurós nagyságrendű veszteséget szenvedett el az embargó miatt, míg Magyarországon tavaly az egy évvel korábbi orosz agrárexport egyharmada esett ki, ami 80 millió eurós veszteséget jelent.

Orosz embargó: nem érheti kár a vétlen termelőket

A szakminiszterek egyetértettek abban, hogy a termelőket nem érheti kár az orosz embargó miatt, hiszen az tőlük függetlenül következett be - hangsúlyozta Fazekas Sándor. Több irányban kell keresni megoldásokat, és a legfontosabb az új piacok megnyitása az Oroszországból kiszorult termékek számára. Magyarország is intenzíven kutatja az új lehetőségeket, például a sertéshús exportjáról szóló megállapodásokat kötöttek és készítenek elő a japán, a dél-koreai, a kínai és a hongkongi piacokra.

A tárcavezető a KAP egyszerűsítésével kapcsolatban rámutatott, hogy az uniós agrártámogatásokat környezet- és természetvédelmi előírásokhoz kötő, úgynevezett zöldítés különösen "próbára teszi a gazdákat és a tagállami hatóságokat". A KAP szabályainak lehető legnagyobb mértékű egyszerűsítésének lehetőségeiről tárgyalt Albert Dess bajor konzervatív (CSU) európai parlamenti (EP-) képviselővel is, aki a KAP-reform felelőse (jelentéstevője) volt az EP-ben.

Hollandia mezőgazdasági hatalom

Sharon Dijksma holland mezőgazdasági miniszter népes üzletember delegációval kereste fel a magyar standot, és nagyon jó hangulatú megbeszélést folytattak - mondta Fazekas Sándor, kiemelve, hogy Hollandia a világ egyik vezető mezőgazdasági hatalma, ezért fontos a kapcsolatok további erősítése. Hozzátette, hogy a Hollandiával folytatott agrárkereskedelem mérlege pozitív.

Agrárminiszteri csúcstalálkozó is lesz
A január 25-éig tartó jubileumi, 80. Nemzetközi Zöld Héten 68 országból 1658 kiállító mutatja be termékeit. A szervezők várakozása szerint a vásárt 400 ezer vendég, köztük 100 ezer szakmai látogató keresi fel. A berlini rendezvény az agrárdiplomácia egyre fontosabb fóruma is. Az idén hetedik alkalommal tartják meg az agrárminiszterek csúcstalálkozójának is nevezett Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumot (GFFA), amelyen részt vesz Fazekas Sándor.

José Graziano da Silva FAO-főigazgatóval a szervezet és Magyarország együttműködésének építéséről tárgyaltak, így egyebek mellett arról, hogy fejlesztik a FAO budapesti, úgynevezett Közös Szolgáltató Központját (SSC), amely a minisztérium Kossuth téri épületében működik. Az irodák felújítása és bővítése révén a szervezet több munkatársat tud majd alkalmazni és újabb funkciókat tölt be. Bővítést terveznek a FAO másik jelentős budapesti képviseleténél, az Európai és Közép-Ázsiai Regionális Irodában is.

Kiemelte, hogy a főigazgató a családi gazdálkodás elkötelezett híve, és jól ismeri Magyarországot és a magyar mezőgazdaságot. Magyarország ezért is támogatja majd José Graziano da Silva újraválasztását a FAO júliusi tisztújításán - mondta a földművelésügyi miniszter.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?