Drágulni fognak a cseh sörök!

agrarszektor.hu
Csehországban az árpatermés bő kétharmadát a sörnek való tavaszi fajták adják, de ma már az őszi vetésűek között is vannak olyanok, amelyek alkalmasak a malátakészítésre. Jobb években 1,9 millió tonna árpatermésből gazdálkodhatnak a csehek. Idén azonban 1,7 millió tonnával kell beérniük.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A búza, az árpa és a repce a legfontosabb szántóföldi növények a Cseh Köztársaságban. A búza a teljes mezőgazdasági terület 33, a repce 17, az árpa 13 százalékát foglalja el. A kukorica elhanyagolható nagyságú területen tenyészik (3%), viszont a szálastakarmányok a termőterület ötödét borítják a cseheknél - áll az USDA jelentésében. Az árpa annyira fontos növény itt, hogy jobb években 1,9 millió tonna termést takarítanak be belőle. Összehasonlításul: hazánkban az 1,3-1,4 millió tonna számít kitűnő eredménynek.

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár- és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben, csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!


A kalászosok termőterülete gyakorlatilag nem változott az előző évhez képest Csehországban, a búza terméseredménye azonban 4,3 százalékkal csökkent. Ami még rosszab hír a sörkedvelőknek: az árpatermés szenvedte el a legnagyobb hozamveszteséget. Az őszi fajták 9 százalékkal, a tavasziak 2,7 százalékkal kevesebb termést adtak. A cseh árpatermelés bő kétharmadát a tavaszi sörárpa teszi ki, de ma már az őszi vetésűek sem feltétlenül a takarmányozást szolgálják. Vagyis lényegesen csökkent a malátakészítésre fordítható alapanyag.

Árpából az igazi

A kisebb gabonatermés - és az itt is dráguló munkaerő - miatt a péküzemek és a sörgyárak máris bejlentették, hogy áremelésre készülnek. Mivel a szálastakarmányok mennyisége is jelentősen csökkent, így a tejtermékek terén is drágulás várható. Magyarországon kevésbé estek a hozamok, mint Európa északibb területein, de hasonló folyamatokra számíthatunk az élelmiszerek árában.

A csehek legnagyobb mennyiségben előállított szántóföldi növényei 2018-ban (USDA):

  • Búza: 4,7 millió tonna
  • Árpa: 1,7 millió tonna - ebből a tavaszi 1,1 millió tonna
  • Repce: 1,1 millió tonna
  • Kukorica: 588 ezer tonna
  • Tritikálé: 177 ezer tonna
  • Zab: 142 ezer tonna

Magyar terméseredmények az azonos növényekből 2018-ban (KSH):

  • Búza: 5,2 millió tonna
  • Árpa: 1,1 millió tonna
  • Repce: 980 ezer tonna*
  • Kukorica: 6,8 millió tonna*
  • Tritikálé: 330 ezer tonna
  • Zab: 59 ezer tonna

* előzetes adat

Megjegyzés: hazánkban a napraforgó a harmadik legfontosabb növény (a kukorica és a búza után), idén 1,8 millió tonnás össztermés várható belőle.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?