2021. december 5. vasárnap Vilma

Hírek - Élelmiszer

Dúl az agráros számháború: ez a módszer az ötvenes évekre jellemző?

Továbbra is vitatja a GKI Gazdaságkutató Zrt. azokat a megállapításokat, amelyekkel a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az elmúlt évek mezőgazdasági eredményeit értékeli. A tárca rendkívül látványos teljesítménynövekedésről beszél, a GKI viszont jóval árnyaltabbnak ítéli meg a képet. Az intézet szerint az ötvenes években használtak folyóáras kibocsátási adatokat teljesítménymérésre, ahogy most az FM teszi. A minisztérium ugyanakkor úgy véli, a folyóáras adatok pontosabban mutatják a mezőgazdasági kibocsátás jövedelemtartalmát.
 
 

A kibocsátást jövedelemmutatóként kezelni olyan megközelítés, amelyet nem igazolt vissza a közgazdász szakma – fogalmaz közleményében a GKI annak kapcsán, hogyan kell értékelni az elmúlt évek mezőgazdasági eredményeiről szóló statisztikai adatokat. Az intézet vitatja, hogy az agrártárca folyóáras adatokat használ teljesítménymérésre, miközben az intézet szerint erre a volumenindexek lennének alkalmasak.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2017-es agárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2017 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.


Mint ismert, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a közelmúltban azt jelentette be, hogy az agrárkibocsátás rendkívül látványosan, 55 százalékkal nőtt 2010-2016 között. A GKI viszont úgy véli, hogy ennél kisebb, legfeljebb 33 százalékos bővülés mutatható ki, és az eredmények nem elsősorban a mezőgazdasági erősödésére, hanem nagyrészt az időjárási körülményekre vezethetők vissza.

Amint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a számadatok közötti különbség alapvetően abból adódik, hogy a változások kimutatására az FM és a GKI eltérő statisztikai adatokat használ. A GKI volumenindexeket, az FM folyóáras adatokat vesz figyelembe. A tárca szerint ugyanis a folyóáras adatok pontosabban mutatják a mezőgazdasági kibocsátás jövedelemtartalmát, mivel a termelés mennyiségi változásai mellett az árak alakulását is figyelembe veszik.

Valamikor az ötvenes években használták a kibocsátási adatokat teljesítménymérésre, de nem lett jó vége – reagált ugyanakkor a tárca álláspontjára a GKI. Az intézet szerint a kibocsátás tartalmazza a termelés érdekében felmerült költségeket is. Emellett a folyóáras adatokat azért sem jó használni, mert a kibocsátás mellett a ráfordítások értéke is emelkedik, ha nőnek az árak. A mezőgazdaság esetében pedig az árak alakulását erősen meghatározza a világpiac, tehát igazságtalan is lenne csökkenő árak miatt gyengébb teljesítménnyel vádolni a gazdálkodókat, ahogy a növekvők sem írhatók sem a gazdák, sem a tárca javára – fogalmaz a GKI. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó