Dúl az agráros számháború: ez a módszer az ötvenes évekre jellemző?

agrarszektor.hu
Továbbra is vitatja a GKI Gazdaságkutató Zrt. azokat a megállapításokat, amelyekkel a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az elmúlt évek mezőgazdasági eredményeit értékeli. A tárca rendkívül látványos teljesítménynövekedésről beszél, a GKI viszont jóval árnyaltabbnak ítéli meg a képet. Az intézet szerint az ötvenes években használtak folyóáras kibocsátási adatokat teljesítménymérésre, ahogy most az FM teszi. A minisztérium ugyanakkor úgy véli, a folyóáras adatok pontosabban mutatják a mezőgazdasági kibocsátás jövedelemtartalmát.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kibocsátást jövedelemmutatóként kezelni olyan megközelítés, amelyet nem igazolt vissza a közgazdász szakma - fogalmaz közleményében a GKI annak kapcsán, hogyan kell értékelni az elmúlt évek mezőgazdasági eredményeiről szóló statisztikai adatokat. Az intézet vitatja, hogy az agrártárca folyóáras adatokat használ teljesítménymérésre, miközben az intézet szerint erre a volumenindexek lennének alkalmasak.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2017-es agárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2017 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

Mint ismert, Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a közelmúltban azt jelentette be, hogy az agrárkibocsátás rendkívül látványosan, 55 százalékkal nőtt 2010-2016 között. A GKI viszont úgy véli, hogy ennél kisebb, legfeljebb 33 százalékos bővülés mutatható ki, és az eredmények nem elsősorban a mezőgazdasági erősödésére, hanem nagyrészt az időjárási körülményekre vezethetők vissza.

Amint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a számadatok közötti különbség alapvetően abból adódik, hogy a változások kimutatására az FM és a GKI eltérő statisztikai adatokat használ. A GKI volumenindexeket, az FM folyóáras adatokat vesz figyelembe. A tárca szerint ugyanis a folyóáras adatok pontosabban mutatják a mezőgazdasági kibocsátás jövedelemtartalmát, mivel a termelés mennyiségi változásai mellett az árak alakulását is figyelembe veszik.

Valamikor az ötvenes években használták a kibocsátási adatokat teljesítménymérésre, de nem lett jó vége - reagált ugyanakkor a tárca álláspontjára a GKI. Az intézet szerint a kibocsátás tartalmazza a termelés érdekében felmerült költségeket is. Emellett a folyóáras adatokat azért sem jó használni, mert a kibocsátás mellett a ráfordítások értéke is emelkedik, ha nőnek az árak. A mezőgazdaság esetében pedig az árak alakulását erősen meghatározza a világpiac, tehát igazságtalan is lenne csökkenő árak miatt gyengébb teljesítménnyel vádolni a gazdálkodókat, ahogy a növekvők sem írhatók sem a gazdák, sem a tárca javára - fogalmaz a GKI. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?