2020. február 22. szombat Gerzson

Hírek - Élelmiszer

Durva átverés! - A sóval is becsaphatnak bennünket

Megtévesztik a tudatos vásárlókat egyes cégek, mivel olyan élelmiszereket is genetikai módosításoktól mentesnek (GMO) állítanak be, amelyeket nem is lehet genetikailag módosítani. Abból akarnak hasznot húzni, hogy a fogyasztók körében egyre népszerűbbek a GMO-mentes termékek és ezekért hajlandók többet fizetni. Legutóbb például a közönséges konyhasót forgalmazta GMO-mentes címkével egy amerikai cég, miközben a sóban nincsenek is gének, amelyeket módosítani lehetne. A növekvő kereslet miatt tavaly az USA-ban 30 százalékkal nőttek a GMO-mentes termékek eladásából származó bevételek.
 
 

GMO-mentes konyhasót kínál egy cég az USA-ban annak ellenére, hogy a sóban nincsenek is gének, amelyeket lehetne módosítani. Elemzők szerint egyértelmű, hogy egyre több fogyasztó hajlandó többet fizetni a természetes eredetű élelmiszerekért, így nem meglepő, hogy néhány cég megpróbál visszaélni a fogyasztói trendekkel. A növekvő kereslet miatt tavaly csak az USA-ban 30 százalékkal nőttek a GMO-mentes termékek eladásából származó bevételek.

Az olyan kifejezések, mint például az ”organikus” eddig is növelték egy-egy élelmiszer eladhatóságát, de a GMO-mentes címke ma már egyre nagyobb vásárlóerőt képvisel. Több élelmiszergyártóról is kiderült, hogy GMO-mentes szervezeteket támogatnak, amelyek cserébe genetikai módosításoktól mentes elismeréssel látják el a szponzor cégek termékeit.

Egyes kutatók szerint ugyanakkor a génkezelt szervezetek a jövőben a fenntartható mezőgazdaság alapját jelenthetik és egyelőre nem bizonyított az egészségkárosító hatásuk sem. Ráadásul jelenleg csak 8 növénynek (a kukoricának, a szójának, az alfalfának, a papayának, a nyári töknek, a cukornádnak, a gyapotnak és a repcének) van genetikailag módosított verziója, így a legtöbb élelmiszerünk nem is lehet GMO - érvelnek a Wall Street Journal-ben a GMO-t támogató szakértők.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu