- mondta a VG Podcastban Friedrich László, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének igazgatója. Kiemelte, a bizonytalanná vált ukrán és orosz gabonaexport miatt most új lendületet kaphat a rovarfehérje alkalmazása, illetve ipari léptékben történő előállítása. A gabonafélék a takarmányozásban is jelentős szerepet töltenek be, a brutális alapanyag-áremelkedés miatt azonban egyre sürgetőbb komolyan foglalkozni az alternatív, fenntartható és gazdaságosan előállítható fehérjeforrások bevonásával.
A Föld növekvő népessége miatt is jobban előtérbe kerül az élelmiszer-feldolgozási technológiák fejlesztése, és a feldolgozott alapanyagok jobb hasznosulásának biztosítása. A táplálkozástudomány területén az egyik legnagyobb téma a fehérje, amiből nem mindegy, hogy mennyit és milyet fogyasztunk. Mindezek miatt ma már egyre előrébb tart a rovarfehérjék humán élelmiszer-alapanyagként és az állattenyésztésben, az állati takarmányozásban lehetséges felhasználása.
- mondta Friedrich László.
Címlapkép: Getty Images
![]() |
Portfolio Digital Transformation 2022Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni! |
![]() |
Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022Ingyenes esemény a Tisia Hotelben |