2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Élelmiszer

Durván beindulhat Európában a rovarbiznisz a háború miatt: erre jobb lesz felkészülni

A bizonytalanná vált orosz és ukrán gabonaexport miatt új lendületet kaphat a rovarfehérjék ipari léptékben történő előállítása és alkalmazása. Habár Európában már engedélyezték az ehető rovarok felhasználását a humán élelmiszeriparban, és Hollandiában már van is erre példa, a rovarfehérjéknek elsősorban a takarmányozásban lesz majd szerepük, különösen most, amikor elképesztően megnőtt az alapanyagok ára.
 
 
Bár Európában már engedélyezték a rovarfehérjék, az ehető rovarok felhasználását a humán élelmiszeriparban, azoknak elsősorban az állati takarmányozásban lesz szerepe

- mondta a VG Podcastban Friedrich László, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének igazgatója. Kiemelte, a bizonytalanná vált ukrán és orosz gabonaexport miatt most új lendületet kaphat a rovarfehérje alkalmazása, illetve ipari léptékben történő előállítása. A gabonafélék a takarmányozásban is jelentős szerepet töltenek be, a brutális alapanyag-áremelkedés miatt azonban egyre sürgetőbb komolyan foglalkozni az alternatív, fenntartható és gazdaságosan előállítható fehérjeforrások bevonásával. 

A Föld növekvő népessége miatt is jobban előtérbe kerül az élelmiszer-feldolgozási technológiák fejlesztése, és a feldolgozott alapanyagok jobb hasznosulásának biztosítása. A táplálkozástudomány területén az egyik legnagyobb téma a fehérje, amiből nem mindegy, hogy mennyit és milyet fogyasztunk. Mindezek miatt ma már egyre előrébb tart a rovarfehérjék humán élelmiszer-alapanyagként és az állattenyésztésben, az állati takarmányozásban lehetséges felhasználása.

A rovarfehérje humán felhasználására Hollandiában már van példa, de a magyar élelmiszeriparra nem jellemző annak alkalmazása. A Távol-Keleten nagy hagyománya van a rovarok fogyasztásának, nálunk viszont hagyományosan csak az állatok, például a kapirgálós csirkék esznek rovarokat. A MATE hallgatói, a jövő élelmiszermérnökei körében azonban a rovarfehérje népszerű téma, nem kizárt, hogy hamarosan gazdasági vállalkozások is sikerrel épülnek majd erre a területre, mint beszállítók és feldolgozók

- mondta Friedrich László.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben