Durvul a helyzet! Kötelezővé tennék a lengyel marhahús ellenőrzését az unióban

MTI
Miroslav Toman cseh mezőgazdasági miniszter felszólította az Európai Bizottságot, hogy az Európai Unió összes tagállama ideiglenesen kötelezően ellenőrizze a lengyel marhahúst, ahogy azt a csehek teszik.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A felszólítást az a levél tartalmazza, amelyben az agrárminiszter elutasította a bizottság követelését, miszerint Csehország szüntesse meg a lengyel marhahús kötelező ellenőrzését - közölte Vojtech Bíly, a tárca szóvivője Prágában. Miroslav Toman a napokban találkozik Vytenis Andriukaitisszel, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős biztosával, hogy személyesen is megvitassák a problémát - tette hozzá.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

A cseh agrártárca február 20-án jelentette be, hogy ezentúl lengyel marhahús csak úgy kerülhet forgalomba, ha azt a cseh ellenőrök saját laboratóriumaikban is megvizsgálják. A csehek az intézkedést azután hozták, hogy egy Prága melletti raktárban 700 kilogramm, szalmonellával fertőzött lengyel marhahúst találtak.

Ugyanakkor az illetékes szakhatóságok és a cseh rendőrség tovább erősítették a hússzállítmányok, a vendéglők, valamint a húst és húskészítményeket forgalmazó boltok ellenőrzését. A cseh rendőrség bejelentette, hogy szigorúbban ellenőrzi a Lengyelországból érkező élelmiszereket szállító kamionokat. A cseh élelmiszerellenőrzés a múlt héten a Lengyelországból származó baromfihúsban is talált szalmonellát.

A lengyelek az Európai Bizottsághoz fordultak, amely azután felszólította Prágát, hogy szüntesse be az intézkedést. Miután Csehországban azóta újabb szalmonellával fertőzött lengyel húst találtak, a cseh agrárminisztérium közölte: továbbra is szükségesnek tartja a lengyel marhahús szigorú ellenőrzését, mert nem bízik a lengyelországi élelmiszerellenőrzési rendszerben, Prága nem kereskedelmi háborút akar Varsóval, hanem meg akarja védeni a cseh lakosság egészségét. Toman levelében tájékoztatta az Európai Bizottságot, hogy Prága csak azután szünteti meg a rendkívüli intézkedést, miután Lengyelország megfelelő intézkedéseket hoz, s elfogadható módon ellenőrzi az élelmiszereket, hogy azok biztonságosak legyenek.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?