Durvul a helyzet! Egyre súlyosabb a munkaerőhiány a magyar zöldségtermesztésben

agrarszektor.hu
Egyre komolyabb problémát okoz a zöldség-gyümölcs ágazatban a munkaerőhiány, ami mostanra már a termések minőségére is negatívan hathat. Idén a szabadföldi konzerv uborka és paprika, valamint a spárga piaca érezte meg a legjobban a munkaerő gondokat, az időjárás pedig a zöldborsót és a káposztaféléket tette tönkre a legjobban. Ugyanakkor még mindig gond a zöldség és gyümölcs termékek magas áfa tartalma, amely évről-évre látványos fogyasztáscsökkenést eredményez.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A zöldség- gyümölcs ágazat legnagyobb kihívása továbbra is a május - október között tapasztalható akut munkaerőhiány, amely már a termesztéstechnológia precíz betartását is veszélyezteti, valamint negatívan hat a termés minőségére is - írja közleményében a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb). Ugyanakkor továbbra is gond a zöldség-gyümölcs termékek magas, 27 százalékos áfa tartalma, mely az árakban megjelenve főleg a magasabb ár kategóriájú termékeknél jelentős fogyasztáscsökkentést eredményez.

A legtöbb zöldség-gyümölcs féle június elejétől október végéig folyamatosan szedhető, kapható lesz a piacokon, a magyar termelők pedig szinte 100 százalékban el tudják majd látni a belföldi piacokat és a feldolgozókat is áruval. Egyes növényfajoknál exportra is jelentős mennyiségű áru jut majd. 

A havi középhőmérséklet országosan április, május és június hónapban is lényegesen magasabb volt az elmúlt évtizedek átlagához képest. Április közepétől gyakorlatilag nyári idő köszöntött be, ami felgyorsította a növények fejlődését. A csapadék tekintetében az április hónap szegényebb volt, mint az elmúlt évtized átlagai, a május és a június hónap már csapadékosabb volt, de még mindig kevesebb esett, mint az előző években. Főleg a júniusi időszakra volt jellemző a szélsőséges területi csapadékeloszlás, a gyakori felhőszakadás és a viharos szél, ennek ellenére az ország legtöbb részén szükség volt az öntözésre is. 

A szabadföldi zöldborsónál a kedvezőtlen áprilisi időjárás, valamint a virágzás alatti májusi meleg 15-20 százalékos termésveszteséget okozott. A késői vetés ellenére a betakarítás az idén hamarabb indult, így várhatóan június legvégén és július első napjaiban be is fejeződik. A csemegekukorica fejlődésének ugyanakkor kedvezett a meleg, csapadékos idő, és jelen állapot szerint jó termésre lehet számítani. Növényvédelmi szempontból azonban nagyobb molyfertőzésre kell számítani az idén, mint az elmúlt években.

A szabadföldi konzerv uborka, és a paprikafélék termesztése tovább csökkent, ami főleg a szektorban jellemző munkaerő gondoknak köszönhető. A konzervipari feldolgozás nehezen indult a meggy feldolgozása miatt, ezért kisebb értékesítési gondok lehetnek majd június vége és július 15 között.

Az idei évben a spárgatermelők rossz évet zártak. A piacon "összeért" a spanyol, a német és a magyar spárga, ami jelentős túlkínálatot generált, és rendkívül alacsony árakat eredményezett, vagy eladhatatlanná vált a termés egy része. Ugyan több áruházlánc is jelentős akciókat kezdeményezett, de mivel Magyarországon a spárgafogyasztásnak nincs megfelelő kultúrája, így jelentős fogyasztást nem tudott eredményezni. Tovább nehezítette a spárgatermelők helyzetét, hogy a szedésnél nem állt rendelkezésre megfelelő kézi munkaerő.

2018-ban egész Európában - így Magyarországon is - csökkent a görögdinnye termőterülete. A kedvező időjárásnak köszönhetően idén még az elmúlt évek átlagához viszonyítva is korábban, június 25-től lesz nagy mennyiségben magyar görögdinnye a piacokon. A spanyol görögdinnye az idén késik (megjelenésére június végétől lehet számítani), melynek köszönhetően főleg az export piacokon július közepéig egyidejűleg lesz jelen a magyar dinnyével. A 600 - 650 ha sárgadinnye mintegy felét fólia alatt termelik a termelők, ennek szedése május végén elkezdődött. Várhatóan 16-17 ezer tonna eladása zavarmentes lesz, köszönhetően annak, hogy az áruházláncok egyre több magyar sárgadinnyét forgalmaznak.

A hajtatott káposztafélék termőterülete tovább csökkent idén. A február végi hideg miatt sok kiültetett káposzta "megfázott" így korán megindult a magszár képződés, amely jelentős minőségi problémákat okozott, így a megtermelt áru egy része nem volt exportképes. Ennek köszönhetően a termelői árak 15-20 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint 1 évvel korábban, valamint az idei korai húsvét is negatívan befolyásolta az árakat.

A hajtatott paprikafélék, paradicsom és uborka fejlődését az áprilisi-májusi meleg felgyorsította, és a hidegfóliába kiültetett növényekről 2-3 héttel korábban lehetett szedni a termést, mint 1 évvel korábban. Mivel az export nem tudott nagy mennyiségben elindulni a megfelelő időben, ezért átmenetileg relatív túlkínálat alakult ki a belföldi piacokon, amely várhatóan június végén kezd majd stabilizálódni. A termelők a jó állománynak és a kedvező időjárásnak köszönhetően azonban 30-40 százalékkal nagyobb mennyiségeket tudnak majd betakarítani, mint az elmúlt években.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?