Ebből is látszik, hogy nagyon nagy a válság

agrarszektor.hu
Két százalékkal emelkedtek márciusban a mezőgazdasági termelői árak az előző év azonos időszakához képest. A növekedés a növényi termékek árának 7,4%-os emelkedésével függ össze, miközben az élő állatok és állati termékek ára 7,1%-kal csökkent. Január-márciusban az előző év azonos időszakához viszonyítva 2,8%-os volt a növekedés: a növényi termékek ára 7,9%-kal emelkedett, míg az élő állatok és állati termékeké 5,8%-kal csökkent.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Márciusban a gabonafélék ára 0,4%-kal mérséklődött 2015 márciusához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A búza ára 14%-kal visszaesett, a kukorica ára ellenben 8,3%-kal nőtt. A gyümölcsök ára 25, a burgonyáé 45%-kal a nőtt.

Az élő állatok termelőiár-szintje 5,8, az állati termékeké 10%-kal lett alacsonyabb. A tej ára 12%-kal csökkent, így a felvásárlási ár márciusban 76 forint volt literenként, ami februárhoz mérten is 2 forinttal kevesebb volt.

A mezőgazdasági termelői árak összességében két százalékkal emelkedtek márciusban az előző év azonos időszakához képest. A növényi termékek ára 7,4%-kal emelkedett, miközben az élő állatok és állati termékeké 7,1%-kal csökkent.

Január-márciusban az előző év azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak 2,8%-kal növekedtek. A növényi termékek ára 7,9%-kal emelkedett, míg az élő állatok és állati termékek ára 5,8%-kal csökkent.

A zöldségfélék ára 20%-kal nőtt. A vágósertés ára 8,3%-kal csökkent, ezen belül az év első két hónapjában emelkedett, a harmadik hónapban azonban csökkent és a 2015. decemberi ár alá süllyedt, így az ár márciusban 310 forint volt kilogrammonként.

A mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 0,2%-kal alacsonyabbak voltak, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 0,5%-os csökkenéséből, illetve a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 2,1%-os növekedéséből adódott. A folyó termelőfelhasználás árszínvonalának mérséklődése az energia és a műtrágyák árának 10, illetve 3,4%-os csökkenéséből, valamint az állatgyógyászati termékek árának 2,2, a takarmányok árának 4,1, továbbá a növényvédő szerek árának 4,0%-os növekedéséből tevődött össze.

Az agrárolló (a mezőgazdasági termelőiár- és ráfordításiár-index hányadosa) értéke 103,0% volt - közölte a KSH.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?