2019. augusztus 17. szombat Jácint

Hírek - Élelmiszer

Ebből tüntetés lesz - Nagyon idegesek a tejes gazdák

A napokban dönthetnek az importellenes demonstrációról.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A napokban döntenek a tejtermelők arról, szerveznek-e demonstrációkat a tejpiaci válsághelyzet miatt. A gazdálkodók nem elégedettek a Földművelésügyi Minisztériumban (FM) tartott tegnapi tárgyalás eredményeivel, ahol a fokozódó és árletörő hatású tejtermékimport elleni fellépésről volt szó. Tejágazati szakértők biztosra veszik, hogy a termelők – egyelőre várhatóan figyelmeztető jelleggel - a demonstráció mellett határoznak majd.

Egyáltalán nem nyugtatták meg a tejtermelőket azok az egyeztetések, amelyek tegnap zajlottak az agrártárcánál a fokozódó importveszély miatt – értesült az agrarszektor.hu. Az aggodalmakat az okozza, hogy most nagy mennyiségű, korábban felhalmozott tejtermék-készlet kerülhet olcsón az uniós – így a magyar - piacra, emiatt pedig az itteni tejfelvásárlási árak drasztikusan eshetnek, holott az év első felének árcsökkenése után az értékesítési feltételek éppen normalizálódni látszottak.

A termelők és a feldolgozók a tegnapi minisztériumi tárgyaláson azt kérték a kereskedőktől, hogy tanúsítsanak önkorlátozást az importban, illetve a magyar tejtermékeket részesítsék előnyben. A tejpiaci szereplők ma úgy látják, hogy a kereskedők eltérő módon viszonyulnak a behozatalhoz.

A mostani válsághelyzet megoldását részben könnyítheti, hogy az utóbbi időszakban négy élelmiszerlánc – a Tesco, az Auchan, a Penny Market és a CBA - is belépett a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsba, ahol a tejtermelők és tejfeldolgozók is tagok. Ezért e kereskedelmi hálózatoktól a gazdálkodók azt remélik, hogy figyelembe veszik a magyar tejszektor érdekeit. Ugyanakkor a tapasztalatok szerint több más, nem terméktanácsi tag üzletlánc – például a Lidl és a Spar – is mértéktartást tanúsít a külföldi tejtermékekkel szemben, míg például a Coop-hálózatot a termelők kifejezetten nagy tejtermék-importőrként tartják nyilván.

A gazdálkodók képviselői a tegnapi egyeztetésekről úgy álltak fel, hogy továbbra is szükségesnek tartják a hatékony érdekérvényesítést – fogalmaztak az agrarszektor.hu-nak tejágazati illetékesek. Ezért szinte biztosra veszik a – várhatóan figyelmeztető jellegű – demonstrációt, amelynek idejéről és módjáról a következő napokban születhet döntés.

 

A kormányzat kiemelten fontosnak tartja a tejágazati együttműködésben szerepet vállaló piaci szereplők érdekeinek védelmét azokkal szemben, akik a komoly erőfeszítések árán kialakított piaci egyensúlyt tevékenységükkel veszélyeztetik – szögezte le a tegnapi egyeztetések után kiadott közleményben az FM, de konkrét megoldási lehetőségeket vagy terveket nem említett. A megbeszélés végén a piaci szereplők képviselői abban maradtak, hogy az elhangzottak alapján rövid időn belül áttekintik lehetőségeiket, továbblépésre pedig e lehetőségek kölcsönös értékelése után kerülhet sor – tartalmazott a tárca közleménye.

A minisztérium megfogalmazása szerint az importált tej mértékének hirtelen növekedése hátrányos az egyébként európai szinten is kiemelten versenyképes hazai termelő szektornak és a magyar feldolgozóknak, de nem jó a tejágazattal együttműködő, hazai tejtermékek forgalmazásában elkötelezett kereskedelemnek és nem jó a magyar termékek iránt elkötelezett fogyasztóknak sem. Különösen azért nem, mert a tárca szerint a tejágazatban tudatosan felépített, komoly együttműködés alakult ki az elmúlt években a kormányzat, a kiskereskedelem, a feldolgozók és a tejtermelők között. Az együttműködés eredményeképpen pedig az utóbbi időszakban folyamatosan csökkent az importtermékek aránya a polcokon, emellett bővült a hazai tejtermelés és nőtt a minőségi magyar tej értékesítési aránya is.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu