Egy komoly vulkánkitörés sok borászt padlóra küldene

MTI
Évente több mint tízmilliárd dollárnyi veszteséget okoznak a bortermelőknek világszerte a különböző időjárási szélsőségek és természeti katasztrófák. Európában - és így Magyarországon is - a jégesők és fagyok jelentik a legnagyobb veszélyt, de globális szinten szakértők szerint komoly csapással fenyegetnek a vulkánkitörések is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A földbirtokok károsodása, a termeléskiesés és a profitveszteség révén több mint tízmilliárd dollárnyi vesztesége keletkezik évente a világ bortermelőinek. Nincs olyan bortermelő vidék, amely ne lenne kitéve a fagyok, a jégesők, az áradások, a hőhullámok, az aszályok, az erdőtüzek, vagy épp a földrengések veszélyeinek - állapította meg egy európai és ausztrál szakemberekből álló kutatócsoport. Az Európai Földtudományok Egyesületének (EGU) bécsi közgyűlésén mutatták be a világ borvidékeinek globális kockázati indexét, amelyet 131 ország több mint 7500 borrégiójának tanulmányozását követően készítettek.

Az európai bortermelők számára a jégesők jelentik éves szinten az egyik legnagyobb természeti fenyegetést. A Franciaországhoz és Olaszországhoz hasonló bortermelő országok jelentős veszteségeket szenvedtek el az elmúlt öt évben a jégesők és fagykárok nyomán, de a világ különböző részein lévő borvidékeknek is legalább egy kiadós jégesővel számolniuk kell évente. A  védőhálók a legtöbb esetben viszont hatékony megoldást jelenthetnek a problémára - javasolta a kutatást vezető James Daniell, a Karlsruhei Műszaki Intézet munkatársa.

A földrengések évekre tönkreteszik egész borvidékek infrastruktúráját. Még a legkisebb földmozgások is képesek arra, hogy az anyagi veszteségeken túl olyan felbecsülhetetlen károkat okozzanak, mint egy borászat kóstolóhelyiségeinek, vagy egy ritka borgyűjteménynek az elpusztítása. A természeti katasztrófák továbbá munkahelyek elvesztését, és a turizmus visszaesését is okozhatják.

A vizsgálat szerint a globális klímaváltozásnak pozitív és negatív hatásai egyaránt lesznek a bortermelésre. A kutatók előrejelzései szerint komoly elmozdulás várható a bortermelő vidékek elhelyezkedésében a bolygó északi és déli irányába egyaránt, míg az egyenlítőhöz közeli borvidékek egy része valószínűleg eltűnik.

A brit, a kanadai és az észak-kínai borvidékek valószínűleg jelentősen növelni fogják a termelést, folytatják a piaci részesedésük növelését, és javítják a minőséget is. A borászatok egy része feltehetőleg a termesztett szőlőfajták, vagy a szüret idejének megváltoztatásával fog alkalmazkodni a klímaváltozás hatásaihoz.

A kutatók rámutattak, hogy globális szinten valószínűleg egy jelentős vulkánkitörés jelentené a legsúlyosabb csapást a boriparra. Argentína Mendoza régiója azonban enélkül is számos problémával kénytelen szembenézni, alighanem ez a világ leginkább katasztrófák sújtotta bortermelő vidéke. Földrengés, jégeső és áradás akár egyetlen esztendőn belül is előfordulhat a dél-amerikai országban.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03