2018. június 18. hétfő Arnold, Levente

Hírek - Élelmiszer

Egymilliárdos gyorssegélyt nyújt a kormány Mezőhegyesen

Megalapította a kormány mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságot - jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Decemberben egymilliárdos támogatást nyújtanak az új cégnek, majd kétszer ötmilliárd forintos fejlesztést terveznek.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A kormány november 8-ai döntése alapján több mint 2 milliárd forintért visszavásárolta a 2004-ben privatizált Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-t, majd a korábban is állami tulajdonú Ménes Kft.-vel összevonva, megalapította a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságot. A két társaság összevonásával létrejött új szervezet 8500 hektár szántón és 1500 hektár erdős területen fog gazdálkodni – mondta Lázár János.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái


A kukoricavetőmagra koncentrálnak

A kormánydöntés végrehajtásával Európa legszínvonalasabb állami tulajdonú mezőgazdasági vállalkozását kívánják létrehozni – erősítette meg újra a miniszter. Az új társaságnak mintegy 400 foglalkoztatottja lesz, területének döntő része hibrid kukorica vetőmag termelésre alkalmas, öntözhető és 75 százalékban 45 aranykorona értékű - ismertette Lázár János. A kormány még decemberben egymilliárd forintos támogatást nyújt a cégnek működőképessége fenntartásához, és kétszer öt milliárd forintos fejlesztést tervez.

A most létrejövő igazgatóságba, illetve felügyelőbizottságba olyan személyeket kértek fel, akik elkötelezettek a lósport és Mezőhegyes iránt, illetve olyan mezőgazdasági üzemek vezetőit, akik mintagazdaságnak számító cégeket irányítanak. Helyet kaptak a két grémiumban a korábbi két társaság szakemberei, illetve a munkavállalók képviselői is - közölte a miniszter.

Már kétszer ötmilliárdból fejlesztenének

A kétszer ötmilliárd forintos fejlesztésből egy új központi telephely megépítését tervezik a helyi ipari parkban, ahol egy XXI. századi, legmodernebb technológiával felszerelt szárító és tároló kapacitást hoznak létre. Sürgős a szintén megvásárolt tehenészet modernizálása is, ahol mintegy 1000 fejőstehenet és 800 növendék marhát tartanak. A tervek szerint a modernizálás 3-5 milliárd forintba fog kerülni. Fejleszteni kívánják a gépparkot is, hiszen az extra minőségű földterület megműveléséhez megfelelő minőségű erőgépekre van szükség - tette hozzá Lázár János.

Az új szervezet létrehozásával az állam 32 műemlék épületnek is gazdája lett, az ingatlanvagyon felmérése és a felújításokhoz szükséges előkészítő munka is megkezdődik 2017 elején – mondta a miniszter. A kabinet jelentős ménesállományt hozna létre a Magyarországon honos lófajtákból, továbbá a térség oktatásának és turisztikájának fellendítését is célul tűzte ki, a tangazdaság agrárképzési gyakorlati hely lesz.

A jövő évi betakarításig elég a pénz

Farkas Sándor, a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért felelős kormánybiztos azt emelte ki, hogy a társaság működéséhez elegendőnek látja a rendelkezésre bocsátandó egymilliárd forintot, ami az első termés betakarításáig biztosítja a forrásokat. Közlése szerint az előkészítő munkálatok késésben vannak, de várakozásai szerint az idei esztendő végéig sikerül behozni az elmaradásokat.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Hollósi Dávid
  igazgató
  Takarék Agrár Igazgatóság

  Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu