2022. május 25. szerda Orbán

Hírek - Élelmiszer

Egymilliárdos gyorssegélyt nyújt a kormány Mezőhegyesen

Megalapította a kormány mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságot - jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Decemberben egymilliárdos támogatást nyújtanak az új cégnek, majd kétszer ötmilliárd forintos fejlesztést terveznek.
 
 

A kormány november 8-ai döntése alapján több mint 2 milliárd forintért visszavásárolta a 2004-ben privatizált Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-t, majd a korábban is állami tulajdonú Ménes Kft.-vel összevonva, megalapította a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságot. A két társaság összevonásával létrejött új szervezet 8500 hektár szántón és 1500 hektár erdős területen fog gazdálkodni – mondta Lázár János.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái


A kukoricavetőmagra koncentrálnak

A kormánydöntés végrehajtásával Európa legszínvonalasabb állami tulajdonú mezőgazdasági vállalkozását kívánják létrehozni – erősítette meg újra a miniszter. Az új társaságnak mintegy 400 foglalkoztatottja lesz, területének döntő része hibrid kukorica vetőmag termelésre alkalmas, öntözhető és 75 százalékban 45 aranykorona értékű - ismertette Lázár János. A kormány még decemberben egymilliárd forintos támogatást nyújt a cégnek működőképessége fenntartásához, és kétszer öt milliárd forintos fejlesztést tervez.

A most létrejövő igazgatóságba, illetve felügyelőbizottságba olyan személyeket kértek fel, akik elkötelezettek a lósport és Mezőhegyes iránt, illetve olyan mezőgazdasági üzemek vezetőit, akik mintagazdaságnak számító cégeket irányítanak. Helyet kaptak a két grémiumban a korábbi két társaság szakemberei, illetve a munkavállalók képviselői is - közölte a miniszter.

Már kétszer ötmilliárdból fejlesztenének

A kétszer ötmilliárd forintos fejlesztésből egy új központi telephely megépítését tervezik a helyi ipari parkban, ahol egy XXI. századi, legmodernebb technológiával felszerelt szárító és tároló kapacitást hoznak létre. Sürgős a szintén megvásárolt tehenészet modernizálása is, ahol mintegy 1000 fejőstehenet és 800 növendék marhát tartanak. A tervek szerint a modernizálás 3-5 milliárd forintba fog kerülni. Fejleszteni kívánják a gépparkot is, hiszen az extra minőségű földterület megműveléséhez megfelelő minőségű erőgépekre van szükség - tette hozzá Lázár János.

Az új szervezet létrehozásával az állam 32 műemlék épületnek is gazdája lett, az ingatlanvagyon felmérése és a felújításokhoz szükséges előkészítő munka is megkezdődik 2017 elején – mondta a miniszter. A kabinet jelentős ménesállományt hozna létre a Magyarországon honos lófajtákból, továbbá a térség oktatásának és turisztikájának fellendítését is célul tűzte ki, a tangazdaság agrárképzési gyakorlati hely lesz.

A jövő évi betakarításig elég a pénz

Farkas Sándor, a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért felelős kormánybiztos azt emelte ki, hogy a társaság működéséhez elegendőnek látja a rendelkezésre bocsátandó egymilliárd forintot, ami az első termés betakarításáig biztosítja a forrásokat. Közlése szerint az előkészítő munkálatok késésben vannak, de várakozásai szerint az idei esztendő végéig sikerül behozni az elmaradásokat.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben