2020. december 5. szombat Vilma

Hírek - Élelmiszer

Egyre több a magyar zöldség a boltokban: a kedvencekből már alig kell import

Kedvezett idén az időjárás a hajtató kertészeknek, az enyhe ősz miatt ugyanis a megszokottnál tovább tudták ellátni magyar paprikával a piacot a gazdálkodók. Az elmúlt évek fejlesztéseinek, vagyis az épült üvegházaknak köszönhetően egyre kevesebb külföldi paprika érkezik az országba, ráadásul az új létesítmények miatt idén kígyóuborka és paradicsom is volt bőven. Jelenleg csupán a december és március közti időszakban szorulunk importra ezekből a zöldségekből, áprilistól ugyanis már a hazaival vannak tele a boltok polcai.
 
 

A hosszúra nyúlt nyárnak és az enyhe ősznek köszönhetően a megszokottnál is tovább tudták ellátni a gazdálkodók hazai termelésű paprikával a piacot  – mondta a Magyar Nemzetnek Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) elnöke. Sokan még most is szedik a hidegfóliákból a termést, a jövő héten azonban lehűlés várható, így a szezon is véget érhet. Vannak, akik már befejezték a szedést, a legtöbb termelő azonban addig kivár, amíg a külső hőmérséklet nem csökken mínusz három fok alá - tette hozzá. Jelezte, az idén jó szezont zárnak a hajtatott paprikával foglalkozó kertészetek, a mintegy 1500 hektáros termőterületről a tavalyihoz hasonló, 180-185 ezer tonnás mennyiséget takaríthattak be.

A kígyóuborka piaca is kiegyensúlyozott volt az idén - tájékoztatott Ledó Ferenc. Az újonnan megépült üvegházakban folyó termesztés rövid időre túltelítette a piacot, így néhány hétig az árak is mélypontra kerültek, de a szakember szerint a kínálati oldal a jövőben rendeződni fog.

Forrás: Getty Images

Paradicsomból is több termett az elmúlt évekhez képest, ami szintén az új létesítmények termelésbe állításának köszönhető. A FruitVeb adatai szerint az idén összességében 120-125 ezer tonna paradicsom kerülhetett ki az üvegházakból. A mennyiség a következő években vélhetően tovább nő, hiszen 2021-ig csaknem 140 hektárnyi új üvegház készül el, amelyek zömében paradicsomot termesztenek majd a kertészetek.

A boltokban november végéig még zömmel magyar áruval találkozhattak a vásárlók. A terméktanács elnöke megjegyezte, április elejétől paprikából és paradicsomból is önellátók vagyunk, csupán egy-két százaléknyi mennyiség kerül be külföldről, az is inkább csak a kínálat színesítését szolgálja. Decembertől március végéig mindkét zöldségből importra szorulunk, ennek mennyisége azonban csökkent az elmúlt években. Korábban a téli időszakban 10-12 ezer tonna paprika érkezett a külpiacokról, ez a mennyiség ma hat-hét ezer tonnára tehető. Paradicsomból évente 10-12 ezer tonnát importálunk. 

Az idén felkészületlenül érte a gazdálkodókat, hogy az újonnan épült üvegházakból hirtelen kikerülő nagyobb mennyiséget nem tudta azonnal felvenni a magyar piac. Kényszerhelyzetben voltak a termelők, a vidékfejlesztési forrásokból megvalósuló beruházások ugyanis csak késve készültek el. Ugyanakkor akik nem akarták, hogy egy nyáron üresen álljon az üvegházuk, kígyóuborkát ültettek bele, ezért lett túltelített idén a piac – emelte ki Ledó Ferenc.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu