2021. szeptember 25. szombat Eufrozina, Kende

Hírek - Élelmiszer

Egyre több magyar vásárol ilyen élelmiszereket: iszonyúan népszerűek ezek a termékek

„Konyhakész” céget vásárolt egy évvel ezelőtt a debreceni székhelyű Tranzit Csoport. A csirkék, libák és kacsák tenyésztésével, feldolgozásával foglalkozó Tranzit cégcsoport közel egy éve vásárolta meg a kényelmi élelmiszereket - tovább-feldolgozott, panírozott és fagyasztott termékeket – gyártó Marnevall Zrt. részvényeinek a 100 százalékát.
 
 

Szabó Ákos, a Tranzit Csoport vezérigazgatója elmondta, hogy az a tranzakció szorosan illeszkedett a Tranzit Csoport hosszú távú stratégiájába, amely szerint növelni akarják a tovább-feldolgozott termékeik választékát. Ez irányba az első lépést 2014-ben tették meg a kacsasütő üzem létesítésével. A szakember elmondta, hogy évi másfél millió kacsa sütésére tervezték a beruházást, viszont a termék sikerességén felbuzdulva 2017-ben megduplázták a kacsasütő kapacitását.

Ezzel párhuzamosan a nyugat-európai fogyasztói igények mellett elkezdték vizsgálni a kelet-európai fogyasztói szokásokat is. Közben bejött a csirke-nevelés, - feldolgozás, és hamar kiderült, hogy akkor tud sikeres lenni egy tovább-feldolgozó üzem, ha megfelelő alapanyag-háttér társul hozzá. Miután ez utóbbi a Tranzit Csoportnál csirkéből, kacsából és libából is rendelkezésre állt, Szabó Ákos elmondta, hogy eljátszottak annak a gondolatával, hogy bővíteniük kellene a tovább-feldolgozott termékeik körét. Felmerült egy új saját üzem lehetősége, de ekkor még nem tudták, hogy pontosan milyen termékkörökben és mit szeretnénk gyártani.

A szakember szerint 2019-ben lényegesen tisztult a kép, ekkor hozták létre a közös vállalatot a francia tulajdonos-társakkal, akiknek komoly tapasztalatuk van a magas feldolgozottságú termékek tekintetében. Az ő tudásukra is támaszkodva olyan termékkörben gondolkodtak, ami elsődlegesen itt, Kelet-Európában tud sikeres lenni. Végül a panírozott termékek körére esett a választásuk. Ekkoriban kereste meg őket a Marnevall Zrt. alapító-tulajdonosa azzal, hogy mi lenne, ha saját tovább-feldolgozó helyett az ő itthon és külföldön is jól prosperáló vállalkozását vásárolná meg a Tranzit Csoport. Felgyorsultak az események, és 2020 februárjában le is zárult a tranzakció. A felvásárlásról az Agrárszektor is beszámolt.

Az azóta eltelt közel egy évben a Marnevall menedzsmentje és a teljes kollektívája bebizonyította számunkra, hogy értik a dolgukat, hiszen még egy ilyen világjárványos piaci környezetben is növekedési pályán tudott maradni a cég

– adott hangot elégedettségének Szabó Ákos.

Liszenkó Gergely, a Marnevall Zrt. vezetője elmondta, hogy a Marnevall gyorsfagyasztott kényelmi élelmiszereket gyártó cég, ami azt jelenti, hogy magas feldolgozottsági szinten állítanak elő készre sütött ételeket. A kényelmi élelmiszer kategória rendkívül tág fogalom, a levesporoktól a salátaöntetekig rengetegféle termék tartozik ide, a Marnevall azonban elsősorban a panírozott mirelit-, hús-, zöldség- és sajtkészítmények piacán mozog. Ebben a kategóriában Magyarországon piacvezetők, Közép-Kelet-Európában pedig az élmezőnyben helyezkednek el, de egész Európa-szerte jegyzik őket, ismertette Liszenkó Gergely.

A két telephelyen (Debrecenben és Törökszentmiklóson) korszerű gyártóüzemmel rendelkező cég mintegy 200 főt foglalkoztat és tavaly 8,7 milliárd forint árbevételt ért el. A cégvezető elmondta, hogy a Marnevall törökszentmiklósi üzemében 1987 óta gyártanak panírozott húskészítményeket, és van olyan márkájuk (a Ripp-Ropp), ami több, mint 30 éve jelen van a hazai piacon. 2005-ben vette meg Markovits László a törökszentmiklósi üzemet, aki új alapokra helyezte a termelést, a kereskedelmet, növelve a működés hatékonyságát. Olyan technológiát telepített az üzembe, amely módot adott arra, hogy a termékeket emberi kéz érintése nélkül, magas automatizáltság mellett állítsa elő a cég. Az eredményes működés lehetővé tette, hogy 2013-ban elkezdődjön a debreceni üzem kialakítása, ahol a magasabb hozzáadott értékű és minőségű termékeket gyártják. A technológiai fejlesztések és innovációk a tulajdonosváltást követően is megmaradtak, sőt a nemzetközi tudásbázis, a tőkeerős tulajdonosi háttér és elkötelezettség mindkét területen új távlatokat nyitott számukra, jelentette ki Liszenkó Gergely.

A cégvezető hangsúlyozta, hogy az általuk gyártott termékkör évről-évre bővül, éppen azért, mert kényelmesek. A vendéglátásban tapasztalható szakemberhiány és a rohanó életvitel okán az előkészített húskészítmények egyre kedveltebbek, hiszen pár perc alatt elkészíthetőek. A trendek abba az irányba mutatnak, hogy a fogyasztók a magasabb feldolgozottságú és minőségű termékeket keresik, és jelenleg ez határozza meg a cég innovációs tevékenységét, termékfejlesztéseit, beruházásait is.

Piacvezetőként felelősségünk és kötelességünk is edukálni a fogyasztóinkat, megmutatva számukra azt, hogy a kategóriában széles választék áll rendelkezésre, illetve ezen termékek élvezeti értéke hasonlóan magas, mint az otthoni környezetben elkészített házias ételeké

– mondta Liszenkó Gergely.

(A cikkben szereplő képek a Tranzit Csoport tulajdonát képzik.)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu