2020. június 5. péntek Fatime

Hírek - Élelmiszer

Elképesztő adat: rengeteg túlsúlyos ember él a világban

Mintegy 2 milliárdra tehető a túlsúlyos felnőttek száma világszerte, az elhízottak pedig közel 650 millióan vannak. Latin-Amerikában a legrosszabb a helyzet, ahol több mint 95 millió elhízott felnőtt él.
 
 

A rossz táplálkozás, az elhízás és a túlsúly minden formáját fel kell számolni Latin-Amerikában és a Karib-térségben – hangsúlyozta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A térségben az éhezés szinte csak másodlagos probléma, mivel az öt év alatti gyerekek 7 százaléka, a felnőtt korú lakosságnak pedig 20 százaléka túlsúlyos.

Fontos lenne a friss, helyben termett élelmiszerek fogyasztása a feldolgozott ételek helyett, ezért az élelmezési rendszerek radikális átalakítására szólította fel a FAO Latin-Amerika és a Karib-térség vezetőit. A túlsúly és az elhízás ugyanis „globális járvánnyá” nőtte ki magát és a fejlődő, valamint a fejlett országokat egyaránt sújtja.

A FAO adatai szerint 1,9 milliárd felnőtt túlsúlyos, 650 millió pedig elhízott világszerte. Az egyik legrosszabb helyzet Latin-Amerikában van, ahol 96 millióra tehető az elhízott felnőttek száma.

Az elmúlt három évben ugyanakkor 40 millióról 42,5 millióra emelkedett az éhezők száma is Latin-Amerikában és a Karib-térségben. Ahhoz, hogy ez a trend visszafordítható legyen, az országoknak hatékonyabb szociális, gazdasági és termelést szabályozó politikákat kell kidolgozniuk. A szociális védőhálót és a családi gazdálkodók támogatását kombinálva, valamint a vidéki szegénység csökkentésével fejlődhet csak a két terület – emelte ki a FAO.

Az egész világ élelmezési és mezőgazdasági rendszerén látszanak a klímaváltozás jelei. A közelmúltbeli természeti katasztrófák - a mexikói földrengés vagy a Közép-Amerika partjai mentén tomboló hurrikánok - is egyértelműen mutatják, hogy Latin-Amerika és a Karib-térség mennyire kitett a szélsőséges éghajlati változásoknak.

A FAO azt tanácsolja a térség országainak, hogy olyan mezőgazdaságot hozzanak létre, amely megfelelően képes alkalmazkodni az éghajlatváltozás hatásaihoz, de ezt úgy kell tenniük, hogy közben kellő figyelmet fordítanak a vidéken élő szegényekre is. Ugyanakkor a gazdálkodás, az élelmiszertermelés és a turizmus szempontjából is egyaránt fontos a biológiai sokféleség megőrzése, amely e területeken a növény- és az állatvilágban is egyaránt gazdag.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu