Elképesztő élelmiszerdrágulás sújtja a hollandokat: évtizedek óta nem volt ilyen áremelés

Elképesztő élelmiszerdrágulás sújtja a hollandokat: évtizedek óta nem volt ilyen áremelés

agrarszektor.hu
Több mint 11 százalékkal drágultak az élelmiszerek Hollandiában. Ilyesmire legutoljára közel ötven évvel ezelőtt volt példa. Mind közül a mélyhűtött és a konzerv zöldségek árai emelkedtek a leggyorsabban.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Több mint 11%-kal drágultak az élelmiszerek júniusban Hollandiában az előző év azonos időszakához képest. A Holland Statisztikai Hivatal (CBS) adatai alapján ez magasabb, mint az áruk és szolgáltatások átlagosan 8,6%-os áremelkedése - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Hollandiában sem gyakran fordul elő, hogy ilyen gyors legyen az élelmiszerárak emelkedésének üteme: legutoljára 1976-ban volt 10% feletti a drágulás ebben a termékkörben. A legnagyobb mértékben a hús- és halfélék ára emelkedett (átlagosan 16%-kal), de a frisspiaci zöldségek ára 10,6%-kal, a gyümölcsöké pedig 6,6%-kal lett magasabb az egy évvel korábbihoz képest, ami rekord árszintet jelent.

Tovább gyorsult a feldolgozott zöldségek drágulása, de mivel a holland lakosság most szezonálisan elsősorban a frisspiaci termékeket keresi, ennek árfelhajtó hatása még nem számottevő. A fagyasztott és konzerv zöldségek kategóriájában az átlagár az előző évek áremelkedési üteméhez képest 15-20%-kal gyorsabban nő, és bár ez a friss zöldségek és gyümölcsöknél is megfigyelhető, mértéke koránt sem ilyen magas. Ennek magyarázata, hogy feldolgozott zöldségek és gyümölcsök lényegesen hosszabb termékláncának szereplői folyamatosan tovább hárítják az inputok megnövekedett költségeit, ám ez a hatás lassabban éri el a piacot. Azt viszont a Groenten & Fruit szakértői sem látják még, hogy az inputanyagok áremelkedése és az infláció milyen mértékben csapódik majd le a termelőknél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?