Elképesztő, mi történik az európai szőlőültetvényekkel: bajban vannak a borászok

agrarszektor.hu2022. augusztus 1. 16:30

Tombol a pusztító hőség és szárazság egész Európában, olyannyira, hogy a hűvösebb, csapadékosabb országokban is egyre több fokot mutatnak a hőmérők. Ezt jól mutatja, hogy az Egyesült Királyságban először mértek 40 fok feletti hőmérsékletet. Ez pedig a borászoknak sem jó hír, akik attól tartanak, hogy akár 25 százalékkal is alacsonyabb lehet a hozam az idei évjáratnál, amit már korai fagy és jégeső is sújtott.

Az európai "tűzszezon" is a szokásosnál korábban köszöntött be idén, ráadásul jóval több pusztítást is végzett, mint a korábbiak: január óta már több mint 345 ezer hektárnyi terület égett a régióban, több ezer embert evakuáltak. Az év elejétől július 16-ig összesen 1756 erdőtüzet regisztráltak az Európai Unióban, ami 273 százalékkal haladta meg a 2006 és 2021 közötti évek ugyanezen időszakának átlagát. Még ha az adott területen nem is égeti meg a szőlőt a tűz, a közeli lángok füstje kilométerekről tönkreteheti a termést és hamu ízt kölcsönözhet a bornak. A múltban ezt már tapasztalták Ausztráliában és Kaliforniában is. Ennek ellenére a vidéki tüzek csak néhány borvidéket érintenek, miközben a szőlőültetvények szinte mindenhol szenvednek az extrém hőségtől és az évtizedek óta nem látott mértékű aszálytól - írja a Világgazdaság.

A tartósan fennálló magas hőmérséklet miatt leéghet a szőlő, rosszul érik, emellett nincsen elég víz sem a terméshez és a virágzáshoz. Az érést és a szüretelést késlelteti az is, hogy a cukor lassabban halmozódik fel. Végül kisebb szemű lesz a szőlő, kevesebb terem, valamint romlik a minősége is. Arról nem beszélve, hogy az idei nyárnak még nagyon nincs vége. A franciák sincsenek könnyű helyzetben: a Loire-völgyben ugyan nem aggódnak a termelők a tűz és a füst miatt, Bordeaux-ban azonban már más a helyzet. Július 12-én két nagyobb tüzet is jelentettek,a tomboló tűz olyan közel volt a Liber Pater szőlőültetvényhez, hogy a rendőrség július 18-án elrendelte annak evakuálását. Öröm az ürömben, hogy a szél szerencsére megfordult, így az ültetvény megmenekült, amiért igazán kár lett volna, ha elmaradtak volna az üzletek polcairól a 4000 dolláros vörösborok - a ritka 2015-ös évjáratért viszont üvegenként 33 000 dollárt is elkérnek.

Kemény a helyzet Spanyolországban és Portugáliában is

Frederico Falcao, a ViniPortugal szakmai szövetség elnöke elmondta, hogy az erdőtüzek Portugália minden régióját fenyegetik, és bár hivatalosan még nem jelentettek leégett szőlőültetvényeket, a Polgári Védelmi Hatóság (ANEPC) weboldala szerint az elmúlt 10 napban több tucat erdőtűz tört ki országszerte. A Douro-völgyben elképesztő hőség és szárazság uralkodik, olyannyira, hogy a közelmúltban a hőmérséklet elérte a 47 fokot, ami 1941 óta a legmelegebbnek számít. Egy borász - akinek mintegy 27 szőlőültetvénye van és 8 pincészete van a völgyben és Alentejoban - elmondta, hogy a tűz nem okozott kifejezetten nagy gondot, de a hőség miatt kisebb lett a termés mérete. Mint említette, a következő 4-6 hét döntő jelentőségű lesz a betakarításig. Úgy véli, hogy akár még jó termésük is lehet, ha enyhén lehűl a hőmérséklet és esik egy kis eső. Spanyolországban is hasonló a helyzet, pokoli a szárazság és a hőség ott is és tombolnak a tüzek is. Egyre rosszabbak a hőhullámok, egyes birtokokon csepegtető öntözéssel próbálják táplálni az ültetvényeket.

Mi lesz a Proseccoval?

Az olasz kormány is súlyos aszályvészhelyzetet hirdetett több északi régióban, köztük Friuliban és a Baroloról híres Piemonte-ban is. Itt a bor egyetlen kékszőlő-fajtából, a nebbiolóból készül, ami egy különösen masszív, sok meleget és megfelelő csapadékot igénylő fajta. A Friuliban borbirtokot gondozó Terlato Wine Group vezérigazgatója, Bill Terlato szerint idén háromszor több a tűzeset és 50 százalékkal kevesebb eső esik, mint egy átlagos évben, ami bár csökkentheti a termést, viszont legalább az erdőtüzek elkerülik őket, mivel azok inkább a déli és nyugati területeken pusztítanak. Dél-Olaszországot a hőség is sújtja, a Nino Franco pincészet termelője, Silvio Franco azonban mindenkit megnyugtatott. Mint mondta, nem kell aggódni a Prosecco miatt. A szárazság inkább a legfiatalabb szőlőket érinti, ráadásul a habzó fehérbor amúgy sem tartozik a legjobb borok közé  

- írja a lap.

Az Egyesül Királyságban leginkább az eső hiányától tartanak, ami a mennyiséget és a minőséget egyaránt befolyásolja. Jelen állás szerint viszont senki sem meri megjósolni, hogy milyen hatással lesznek a borokra ez a szélsőséges időjárás. A borászok természetüknél fogva optimisták, és reménykednek abban, hogy az időjárás hirtelen jobbra fordul. Ennek ellenére egyre többen ismerik fel, hogy minden év újabb kihívásokkal jár. A spanyol Torres pincészet elnöke, mint fogalmazott, van egy határ, amit még elbírnák az ültetvényeik, de azt kéri, hogy térjenek át a fosszilis olajról a megújuló energiákra, és változtassunk az életmódunkon, hogy ígéretesebb jövője lehessen a bornak.

Címkék:
borászat, bor, szárazság, időjárás, fenntarthatóság, borfogyasztás, egyesült-királyság, borász, klímaváltozás, éghajlatváltozás, időjárásváltozás, felmelegedés, borágazat, erdőtűz, spanyolország, csúcshőmérséklet, portugália, probléma, fenntartható-élelmezés,