Elkeserítő a helyzet: ennél olcsóbb akciósan sem lesz az idei magyar alma

agrarszektor.hu
Részben a fagykár, részben pedig az egyes termőkörzetekben jellemző csapadékhiány miatt kevesebb lehet idén az almatermés Magyarországon, a szakemberek szerint ugyanis a tavalyi mennyiség felére, 40 ezer tonnára lehet csak számítani idén. Ebből kifolyólag az árak is emelkedni fognak, így idén valószínűleg nem megy majd 300 forint alá az akciós alma ára. Ezzel szemben zöldségfronton jobb a helyet, hiszen paprikából, paradicsomból és gyökérzöldségekből jobb lesz a termés 2019-ben, mint tavaly.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Idén a tavalyinál várhatóan jóval kevesebb lesz az alma, a szakemberek körülbelül 400 ezer tonnára számítanak, ami kevesebb mint a fele a 2018-as termésnek, és a 600 ezer tonna körüli átlagtermésnél is mintegy 25 százalékkal kevesebb - mondta az Inforádiónak Apáti Ferenc, a FruitVeb, Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Habár augusztus közepén még 450 ezer tonna körüli termést vártak, a szüret előrehaladtával egyértelmű kezd kirajzolódni, hogy a várt, egyébként sem nagy termés még elkeserítőbb képet mutat. 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Szűken, de elegendő lesz az alma a hazai piacra jövő április-májusig, de valamennyi importra biztosan szükség lesz - közölte Apáti. A gyümölcs ára azonban biztosan emelkedni fog, köszönhetően a kevesebb termésnek, ez pedig azt jelenti, hogy ebben az évben valahol a 380 és az 500 forint között mozog majd az alma ára, a megszokott 200-500 forintos ár helyett. Így akciós almát sem nagyon lehet majd találni 300 forint alatt - tette hozzá. 

A hazai zöldségekkel kapcsolatban elmondható, hogy egyes fajok jobban, mások rosszabbul viselték az idei szélsőséges időjárást - közölte Ledó Ferenc, a FruitVeb elnöke. Az üvegházban, fólia alatt termelt növények termesztői kiegyensúlyozott évet tudhatnak maguk mögött, főként a paprikával, paradicsommal és kígyóuborkával foglalkozók, sem a hozamra, sem a minőségre nem lehetett panasz. Ugyanakkor mivel enyhe volt a keresleti piac, a termelői árak és így a fogyasztói árak is magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. Az üvegházban termesztett hajtatott paradicsom esetében mintegy 125 ezer tonna körüli hozammal számolnak a szakemberek, de a feldolgozásra termesztett ipari paradicsom mennyisége sem fog elmaradni ettől - tájékoztatott az elnök. 

A gyökérzöldségek és hagymafélék termelése szempontjából a tavalyi év egész Európában katasztrofális volt. Az aszály miatt 30-50 százalékkal kevesebb volt a hozam, ami erőteljesen meglátszott az árakban is. Idén ennél valamivel jobb lehet a helyzet, bár a hagymafélék betakarítása még csak kétharmadánál tart, a sárgarépa és a gyökérzöldségek betakarítása pedig még el sem kezdődött, de a szakemerek Európa-szerte kiegyensúlyozott piaci helyzetre számítanak - hangsúlyozta Ledó Ferenc. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?