2021. április 16. péntek Csongor

Hírek - Élelmiszer

Először növesztettek mesterséges húst az űrben - Megkóstolná?

Mesterséges húst növesztettek az űrben a 400 kilométer magasságban keringő Nemzetközi Űrállomás asztronautái. A szarvasmarháktól származó sejteket még a földön gyűjtötték össze, ezt követően szállították fel őket az űrbe, ahol izomszövetet alakítottak ki belőlük egy erre alkalmas 3D-nyomtató segítségével.
 
 

Szeptember 26-án az Aleph Farms izraeli élelmiszertechnológiai startup cég végrehajtott egy kísérletet, amelynek során sikeresen növesztettek húst inkubátorban a 400 kilométer magasságban keringő Nemzetközi Űrállomás asztronautái - írja a Guardianre hivatkozva az Index. A szarvasmarháktól származó sejteket a földön gyűjtötték, majd felszállították őket az állomásra. Ott kisméretű izomszövetet alakítottak ki belőlük egy szövetek nyomtatására alkalmas 3D-nyomtató segítségével. Ez a módszer az izom regenerálódásának természetes mechanizmusát utánozza. A kísérlet célja, hogy a módszerrel majd a jövőben húst biztosíthassanak az űrben élő emberek számára, ugyanakkor annak a lehetőségét is felvetni, hogy anélkül állítsunk elő húst akár a földön is, hogy az állattartás negatív környezeti következményeivel számolnunk kellene.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Az Aleph Farms egyébként már tavaly decemberben bejelentette, hogy sejtekből steaket növesztett két hét alatt, bár azt elismerték, hogy az íze még nem az igazi. Mint mondták, bizonyították, hogy a mesterségesen előállított hús létrehozható bármikor, bárhol, bármely körülmények között, így megoldást kínálhatnak arra, hogy ott állítsuk elő a húst, ahol az embereknek szükségük van rá, és pontosan akkor, amikor igénylik. Az űrben nincs lehetőség arra, hogy 10-15 köbméter vizet fogyasszunk egy kiló hús előállítására, folytatja a cégvezető, de a cég szerint az ő technológiájuk alkalmas lehet arra, hogy biztonságos és kis környezeti terheléssel járó húst biztosítsanak az elkövetkező generációk számára.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu