Eltüntette több éves veszteségét a kisvárdai Várda-Drink Csoport

agrarszektor.hu
Tavaly év végén nullára csökkentette az éves szinten több mint 300 millió forintot meghaladó veszteségét a szeszesital-gyártással és forgalmazással foglalkozó kisvárdai Várda-Drink Csoport - közölte a társaság vezérigazgatója szerdán az MTI-vel.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Kishonti Alex elmondta: a szlovák tulajdonban álló, három társaságból álló cégcsoport tavaly év elején kezdte el a gazdálkodásának racionalizálására és a veszteségeinek minimalizálására irányuló átszervezési folyamatot. A Várda-Drink ennek keretében módosította árazási politikáját és meglévő szerződéseit, a kiadások ésszerűsítésén túl azonban dolgozóinak egy részétől is kénytelen volt megválni az addig nagyságrendileg 100 embert foglalkoztató társaság. Egy nemzetközi kereskedelmi hálózattal aláírt megállapodás révén növekszik a termelés, mivel a kereskedelmi lánc 2013 elejétől a Kisvárdán gyártott termékekkel váltja ki az eddig külföldről importált termékeit - ismertette a vezérigazgató. A megállapodás emellett lehetővé tette a kisvárdai gyár fejlesztését is: tavaly termelékenységnövelő átalakítást hajtottak végre az egyik gépsoron, melynek így megtízszereződött a kapacitása. A beruházás révén közvetve 15 munkavállalóval növelte dolgozói létszámát az így több mint 70 embert foglalkoztató Várda-Drink.

Kishonti Alex a gazdálkodási adatokról szólva elmondta: az előzetes eredmények alapján az elmúlt időszakban felhalmozott, éves szinten mintegy 3-400 millió forintos veszteségét megszüntette a cégcsoport, amely várhatóan nulla körüli eredménnyel zárja a tavalyi évet. A Várda-Drink a magyar szeszesital-piac egyik meghatározó szereplője, a cég jogelődjét 1922-ben alapították Szabolcsi Gazdák, Szeszfinomító Szövetkezet néven. A kisvárdai gyár az évek során sok változáson esett át, először az 1950-es államosítás, majd az 1993-ban bekövetkezett privatizáció határozta meg működését. A társaság ezt követően Várda-Drink Rt., néven működött tovább, ekkor mintegy 270 dolgozója volt. A később zártkörűen működő részvénytársasággá alakított céget 2007-ben vásárolta meg a jelenlegi szlovák tulajdonos. A kisvárdai gyárban szeszesitalt gyártanak, a társaság a különböző díjnyertes pálinkáit pedig a vásárosnaményi főzdéjében állítja elő.

(MTI)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?